Zelfstandige ondernemers hebben zoals het er op dit moment uitziet geen toekomst meer in middelgrote Vlaamse steden. De Belgische ondernemersorganisatie Unizo is van mening dat steden anders moeten worden ingericht om dit probleem tegen te gaan, bericht De Standaard.

Het plan dat Unizo heeft gepresenteerd heet ´De bedrijvige kern´. Els Cools, coördinatrice Lokale Economie bij Unizo, legt uit: “Onder andere door de toenemende populariteit van e-commerce is de leegstand in stadscentra de laatste jaren erg toegenomen.” Op dit moment staat volgens Cools ongeveer 15 tot 20 procent van de beschikbare winkelruimte in België leeg. “Dit is volgens ons erg zonde, en daarom pleiten wij voor het opvullen van deze panden met starters, diensten en creatievelingen,” vertelt ze aan FashionUnited. Volgens Cools moet er worden gezorgd voor beleving, zodat consumenten weer naar de stadscentra gaan. Op die manier worden deze gebieden weer aantrekkelijk voor winkelend publiek, waar zelfstandige ondernemers van zullen profiteren.

Bij het aantrekkelijk maken van stadscentra spelen volgens Unizo lokale gemeenten een grote rol. Zij moeten de regelgeving aanpassen, zodat leegstaande winkelpanden niet per se moeten worden opgevuld door winkeliers maar ook voor andere doeleinden kunnen worden toegepast. Daarnaast gelooft Unizo dat gemeenten moeten zorgen voor betere bereikbaarheid van stadscentra, wat onder andere kan worden gerealiseerd door het aanbieden van betere parkeerplaatsen.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN