• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Unizo: Een op vijf handelshuurders niet meer in staat huur te betalen

Retail

Unizo: Een op vijf handelshuurders niet meer in staat huur te betalen

Door Caitlyn Terra

19 jan. 2021

Een schrijnend beeld komt naar voren uit een rondvraag van ondernemersorganisatie Unizo. Een op de vijf handelshuurders is namelijk op het moment niet meer in staat zijn huur te betalen. Nog eens een vijfde verwacht het nog hooguit drie maanden uit te kunnen zingen.

Meer dan de helft van de handelshuurders voorziet problemen en zit er al dan niet in, zo komt naar voren uit de rondvraag. Meerdere sectorfederaties waaronder Unizo en Mode Unie roepen daarom huurders en verhuurders op om maximaal beroep te doen op de handelshuurlening. Huurders kunnen een lening aangaan voor vier maanden huur als de verhuurder bereid is om één of twee maanden huur kwijt te schelden. De verhuurder krijgt met deze regeling de garantie dat hij de daaropvolgende vier maanden volledig betaald wordt. De handelshuurlening zou in eerste instantie tot 1 maart 2021 lopen, maar Unizo pleit voor een verlenging.

“Dit is in veel gevallen een win-win-deal,” aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, in het persbericht. “Daarom, beste huurder en verhuurder, ga samenzitten, praat met elkaar, luister naar elkaar en bekijk wat mogelijk is. Uiteraard op basis van vrijwilligheid. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat verhuurders die het huurgeld heel hard nodig hebben, bijvoorbeeld omdat hun eigen bedrijf slechts op halve kracht draait, zelf in financiële moeilijkheden komen.”

Image: Krisztina Papp / Unsplash