• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie schrijft vlijmscherpe open brief aan regering: “Het is twaalf uur voor de modesector”

Mode Unie schrijft vlijmscherpe open brief aan regering: “Het is twaalf uur voor de modesector”

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Mode Unie, de federatie voor zelfstandige modehandelaren, heeft een vlijmscherpe open brief aan het adres van de Belgische regering geschreven. In de brief waarschuwt de federatie voor het ‘doodbloeden’ van de modesector als de coronamaatregelen voor winkelen in België niet spoedig worden versoepeld.

“Beste dames en heren politici, het is twaalf uur. Het water staat de modesector aan de lippen,” zo is in de brief te lezen. “Winkelstraten blijven leeg, winkels hangen vol, facturen stapelen zich op, faillissementen en ontslagen worden elke dag meer realiteit.” Dat heeft vooral te maken met de coronamaatregelen, aldus Mode Unie. Deze werden kort voor de start van de soldenperiode verstrengd. Shoppen mag op dit moment enkel individueel, en voor een maximale duur van dertig minuten per winkelbezoek.

Die regels maken winkelen voor het Belgische publiek onaantrekkelijk, zo lijkt het. In het eerste weekend van de solden werd vijftig procent minder uitgegeven dan gewoonlijk, in Antwerpen zakte dit percentage naar min zeventig procent. “De keel van moderetailers en merkenverdelers wordt door de regel van het individueel shoppen compleet dicht geknepen en heel veel ondernemers snakken momenteel krampachtig naar adem.”

Mode Unie: “Versoepel maatregelen nu, of de modesector bloedt dood”

En dat terwijl winkelen met je bubbel prima veilig kan, vindt de modefederatie. “Bij de heropening op 11 mei werden strenge veiligheidsmaatregelen getroffen in modewinkels, op heden kwam nog geen enkele klacht binnen betreffende een overtreding van de genomen veiligheidsmaatregelen. (...) Een volkstoeloop kenden we bij heropening niet, het werd geen koppen lopen tijdens de solden, in alle winkels werd ervoor gezorgd dat de anderhalve meter ten allen tijde kon worden gehandhaafd. (...) We kunnen met onze bubbel naar een horecazaak net naast de winkel, maar shoppen moet individueel? Wij snappen het in ieder geval niet.”

“Het is úw taak als regering om het evenwicht te bewaren tussen de economische leefbaarheid van sectoren en het niveau van maatregelen die genomen worden om onze volksgezondheid te beschermen. Dat evenwicht is er binnen de modesector op heden niet meer,” zo besluit de brief. “Versoepel het individueel shoppen dan ook zo snel mogelijk of kijk verder toe hoe ons bloeiend Belgisch modelandschap langzaam dood bloedt. Aan u de keuze.”

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited

Coronavirus
Mode Unie
Solden