• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie en Unizo maken balans op: winkeliers blijven gevolgen van crisis voelen, maar zijn positiever

Mode Unie en Unizo maken balans op: winkeliers blijven gevolgen van crisis voelen, maar zijn positiever

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Unsplash

Veruit de meeste zelfstandige modehandelaars noteerden dit voorjaar wederom dalende verkoopcijfers. De gevolgen van de pandemie op de modedetailhandel zijn nog goed voelbaar. Evengoed blijven winkeliers positief over de aankomende soldenperiode en de verkopen op de langere termijn, zo blijkt uit een enquête van brancheorganisaties Mode Unie en Unizo.

Aan de enquête namen 210 respondenten deel. De brancheorganisaties concluderen dat 80 procent van de zelfstandige modehandelaars dit voorjaar minder verkocht dan in dezelfde periode in 2019, dat nog een ‘normaal’ verkoopjaar was. Gemiddeld lagen de verkopen 23 procent lager. “Voor de derde keer op rij een verkoopseizoen afsluiten met dergelijk negatief resultaat heeft uiteraard bijzonder zware gevolgen voor de modesector”, stelt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. Wederom blijven modehandelaars zitten met veel stock, terwijl binnenkort de wintercollecties binnenkomen.

Winkeliers hopen op een goede soldenperiode, maar stellen eerder gematigde verwachtingen. Ruim de helft van de verkopers verwacht een lagere omzet bij de zomersolden dan in 2019, een derde verwacht dezelfde omzet. De gematigde verwachting is er omdat consumenten momenteel nog wat terughoudend lijken wanneer het gaat om de aankoop van mode items,” aldus Delanghe. “Na de dramatische minverkoop tijdens de periode van het afspraakshoppen in april zien we echter dat de verkoop elke maand wat beter op gang trekt.”

Mede daarom kijken modehandelaars toch positief naar de toekomst. 60,6 procent van de retailers heeft het gevoel dat het consumentenvertrouwen stijgende is. Intussen daalt de tijdelijke werkloosheid in de zelfstandige moderetail, een indicatie dat steeds meer werknemers terugkeren naar de branche. In 55,3 procent van de winkels zou al het personeel terug in dienst zijn.

Coronavirus
Mode Unie
UNIZO