• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie doet noodkreet aan federale regering

Mode Unie doet noodkreet aan federale regering

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

De oproep van virologen voor een volgende lockdown is volgens Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, een verkeerde oproep, zo luidt het persbericht. Een derde sluiting van de modewinkels zullen niet veel ondernemers overleven.

“Dat extra maatregelen nodig zijn spreekt voor zich”, vertelt Delanghe in het persbericht, “maar te verregaande maatregelen opleggen in sectoren waar het probleem niet zit ‘om een signaal te geven’, daar bereiken we niets mee. Zorg voor een gerichte en regionale aanpak en sluit niet zomaar sectoren, waarvan is bewezen dat de besmettingen daar niet gebeuren”.

Nog een sluiting van de modesector, zal veel ondernemers de kop kosten. Het jaar 2020 werd afgesloten met een omzetdaling van 30 procent, de wintersolden vielen tegen en de lenteverkoop komt niet op gang. “Het verplicht sluiten van modewinkels zal betekenen dat heel wat ondernemers de boeken moeten neerleggen en dat massaal ontslag van personeel in de sector onvermijdelijk wordt”, voegt Delanghe in het persbericht eraan toe.

De Paasvakantie is cruciaal voor de omzet van de modewinkels. Modehandelaars geven aan dat de sluiting tijdens de Paasvakantie tot een negatief omzetcijfer van het totale seizoen kan leiden: een daling van 40 procent. De ondernemers gebruikten hun reserves om de tweede lockdown, het jaar 2020, en de slechte verkoop door aanhoudende maatregelen te overbruggen. Nu de vooruitzichten voor het lente- en zomerseizoen niet rooskleurig zijn, worden er een hoop faillisementen in de modesector verwacht. De reserves zijn op en de facturen voor de geleverde zomercollecties moeten door veel modehandelaars nog betaald worden, aldus het persbericht.

Daarnaast krijgen modehandelaars die deze crisis wel overleven het zwaar te verduren. Er dreigt een jobverlies: 38 procent van de personeelsleden in de modehandel staat op tijdelijk werkloos en 53,1 procent van de werkgevers geeft aan het personeel op tijdelijk werkloos te houden. Wanneer de negatieve verkoop blijft groeien, zijn de werkgevers genoodzaakt het personeel te ontslaan.

Een sluiting van de winkels zal niet bijdragen aan het verminderen van besmettingen, meldt het persbericht. Er zijn volgens Mode Unie genoeg studies en conclusies van virologen die concluderen dat besmettingen niet in de winkels plaatsvinden.

Mode Unie vraagt uitdrukkelijk aan de federale regering werk te maken van een regionaal beleid op maat om zo de besmettingen aan te pakken deze zich ontwikkelen. Alleen door dergelijke aanpak kan de modesector van failissementen en jobverlies ontzien worden, aldus het persbericht.

Coronavirus
Mode Unie