• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Meerdere overtredingen nieuwe soldenwetgeving geconstateerd’

‘Meerdere overtredingen nieuwe soldenwetgeving geconstateerd’

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Unsplash

Verschillende winkeliers overtreden de nieuwe soldenwetgeving, die op 1 juli is ingegaan. Tijdens een steekproef van consumentenorganisatie Test Aankoop onder winkeliers werden meerdere overtredingen gevonden, zo bevestigt woordvoerder Simon November tegenover Het Laatste Nieuws.

De wetgeving verplicht Belgische winkeliers om bij afgeprijsde producten ook de referentieprijs te vermelden. Voorheen verhoogden sommige winkeliers kort voor de solden hun prijzen, waardoor de korting tijdens de solden groter leek. Met de nieuwe wet mag de korting alleen worden toegepast op de laagste prijs waarvoor het product in de laatste dertig dagen werd aangeboden.

Onder de overtreders waren voornamelijk online aanbieders van witgoed en elektronica. Zo werden een televisie en een wasmachine aangeboden met respectievelijk 11 en 33 procent korting, maar waren de promoprijzen dezelfde als de referentieprijs van dertig dagen daarvoor. Bij Bol.com werden voorbeelden gevonden waarbij de soldenprijs met korting zelfs hoger was dan de prijs in de dertig dagen vol de solden.

Bedrijven die de wetgeving overtreden kunnen een boete krijgen van tussen de 208 en 80.000 euro.

Solden