• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Kwakkelend zomerweer speelt modehandelaars parten tijdens zomersolden

Kwakkelend zomerweer speelt modehandelaars parten tijdens zomersolden

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail
Credits: Markus Spiske, via Pexels.

Het kwakkelende zomerweer kwam modehandelaars niet ten goede tijdens de zomersolden. Eén vierde van de modehandelaars zegt minder verkocht te hebben, vergeleken met dezelfde soldenperiode een jaar eerder, zo blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie Unizo en de federatie voor zelfstandige moderetail Mode Unie.

De eerste soldendagen kende meteen het piekmoment, maar na de eerste week stokte de verkoop bij heel wat modehandelaars, zo schrijft Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in het persbericht. “Dat verklaart waarom vier op de tien modewinkeliers minder verkochten dan de zomersolden vorig jaar.” Verder geeft ongeveer 28 procent van de modehandelaars aan hetzelfde te hebben verkocht en ruim 32 procent heeft meer verkocht.

Als Mode Unie en Unizo de balans opmaken, blijkt dat zelfstandige modehandelaars gemiddeld 2,7 procent minder solden hebben verkocht. Het kwakkelende zomerweer wordt als hoofdreden gegeven voor de teruglopende verkopen. “Consumenten kopen tegenwoordig bijzonder bewust en op kortere termijn aan”, ziet Delanghe. “Bij frisser regenweer wachten klanten dan ook om de echte hoogzomeritems te kopen, waardoor de soldenverkoop trager liep. Van zodra de temperaturen stijgen zien we onmiddellijk een evenredige stijging in de verkoop. De laatste, zonnige, soldenweek maakte hierbij de eerdere verkoop alsnog beter.”

Het weer heeft altijd al een grote invloed op de verkoop van mode gehad. Mode Unie ziet dan ook dat steeds meer modehandelaars hun aanbod hierop aanpassen. Zo hangen er meer ‘tussenseizoensstukken’ in de winkel en kiest de modehandelaar minder vaak voor typische seizoensitems. “Op die manier hebben ze ook iets warmere items in de zomercollectie, waardoor ze klanten ook bij minder weer een mooi aanbod kunnen bieden”, aldus Delanghe.

Zorgt de weersverandering voor een verschuiving in de soldenperiode?

Dat het weer modehandelaar parten heeft gespeeld, komt niet als verrassing. Aan het begin van de zomersolden bleek dit al het geval. Het zorgde voor een grote vraag: Komen de solden als geroepen of juist te vroeg? Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) legde de kwestie neer bij handelaars. Daaruit bleek 42 procent van de winkeliers te hunkeren naar een koopjesperiode later in het jaar - per 1 augustus, bijvoorbeeld. Het zou ook betekenen dat de wintersolden dan op 1 februari zouden starten. Zo’n 58 procent van de handelaars vindt de huidige gang van zaken nog steeds de beste optie.

Ook Mode Unie en Creamoda zagen een grote verdeeldheid in de sector, maar pleitten voor het behoud van de soldenwetgeving. Mode Unie onderzocht dezelfde kwestie vorig jaar al. Vijftig procent van de handelaars wilde de huidige soldenwetgeving behouden, 48,8 procent wilde een verschuiving en 1,2 procent had geen mening.

Mode Unie
Solden
UNIZO