• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ‘Anderhalvemetersamenleving gaat weinig problemen opleveren in Belgische winkelstraten’

‘Anderhalvemetersamenleving gaat weinig problemen opleveren in Belgische winkelstraten’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

België kan niet meer om de anderhalvemetermaatschappij. De winkels mogen vanaf afgelopen maandag weer open, maar wat betekent dat voor de drukte in de winkelstraten. Hoe veilig is het daar nu en zullen knelpunten ontstaan als het gaat om het naleven van 1,5 meter afstand? Retail onderzoeksbureau Locatus dook in de cijfers en meldt nu in een persbericht dat de organisatie weinig problemen voorziet in de Belgische winkelstraten.

Het bureau meldt dat bij een anderhalvemetermaatschappij de capaciteit van winkelstraten terugloop tot 15 tot 20 procent van het maximum van voor de coronamaatregelen. Het zou betekenen dat ongeveer 500 passanten per uur, per meter straatbreedte mogelijk is. Om even een beeld te schetsen: de Nieuwstraat in Brussel is bijvoorbeeld 11 meter breed, dus daar zouden per uur maximaal 5.500 passanten doorheen mogen. De Nieuwstraat is in dit opzicht nog smal. De Meir in Antwerpen is 20 meter breed en de Vinâve d’Ile in Luik is 14 meter breed.

De vraag is nu wanneer de nieuwe capaciteit overschreden gaat worden? Locatus meldt dat in 8 van de 25 onderzochte winkelgebieden en in 11 winkelstraten problemen kunnen ontstaan met het naleven van de maatregelen. Het gaat echter maar om een beperkt gedeelte van die winkelgebieden en tijdens een beperkt gedeelte van de week namelijk op zaterdag.

Locatus is er bij deze telling van uitgegaan dat dezelfde bezoekersaantallen zullen voorkomen dan voor de corona-maatregelen. Zo liep bijvoorbeeld voor de maatregelen op het hoogtepunt 11.700 passanten door de Nieuwstraat in Brussel. Dat zou een overschrijding zijn van 109 procent in de anderhalve meter samenleving. Om even een beeld te schetsen uit Nederland waar de winkels gedurende de corona-maatregelen geopend mochten blijven: afgelopen 7 mei lag het aantal passanten nog maar op 40 procent van het normale niveau. Locatus verwacht dus voorlopig weinig problemen in de winkelstraten.

Locatus bekeek dit eerder voor Nederland. Hoewel de Nederlandse winkelstraten relatief smal zijn in verhouding tot andere Europese landen, levert winkelen op anderhalvemeter in theorie weinig knelpunten op, zo berichtte het bureau op 30 april jl. Locatus gebruikte hiervoor een eerdere berekening van mobiliteitsexperts van het bureau Goudappel en Coffeng. Goudappel Coffeng meldde in een publicatie op 20 april dat de winkelstraten na coronacrisis 15 tot 20 procent van oorspronkelijke capaciteit kunnen benutten. Het bureau constateerde in een voetgangerssimulatiemodel dat de capaciteit daalt met 80-85 procent tot ongeveer 500-550 voetgangers per uur per meter breedte. Daarbij werd ervan uitgegaan dat mensen zich in twee richtingen verplaatsen en zich aan de voorgeschreven afstand van anderhalve meter houden.

anderhalvemetereconomie
anderhalvemetersamenleving
Coronavirus
Locatus
winkelstraten