• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Aantal passanten in Brusselse Nieuwstraat nu halverwege oude niveau

Retail

Aantal passanten in Brusselse Nieuwstraat nu halverwege oude niveau

Door Nora Veerman

26 mei 2020

Sinds de heropening van de winkels in België worden in de Brusselse Nieuwstraat dagelijks zo’n 60.000 passanten geteld. Dat is ongeveer de helft van het aantal passanten die voor de coronacrisis door de winkelstraat trokken; dat waren er dagelijks tussen de 110.000 en 130.000. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws op basis van een uitspraak van Fabian Maingain, de Brusselse schepen van Economische Zaken, maandag in de gemeenteraad. Volgens Maingain halen de winkeliers in de straat gemiddeld een omzet van 40 tot 50 procent van hun normale omzet.

De winkels in de Nieuwstraat, waaronder veel modeboetieks, gingen op 11 mei weer open, maar de gewone drukte is er dus nog niet teruggekeerd. Sinds de heropening worden er in de winkelstraat strenge veiligheidsmaatregelen gehanteerd: zo is de Nieuwstraat in tweeën gedeeld, met aan elke kant eenrichtingsverkeer. Ook zijn er stewards die het voetverkeer regelen en plekken waar desinfecterende gel wordt verschaft.

Het aantal passanten in winkelstraten en de omzet die door winkeliers wordt behaald, verschilt sterk per wijk en per handelaar, zo benadrukte Maingain in de gemeenteraad. In de Brusselse Marollen blijft het rustig; hier lijkt nog gewacht te worden op de heropening van de dagelijkse brocante op het Vossenplein. In de Maria-Christinastraat in de wijk Laken, daarentegen, moesten extra stewards worden ingezet omdat het er te druk werd.

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited