• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Winnaar Triumph Inspiration Award bekend

Winnaar Triumph Inspiration Award bekend

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De afgelopen maanden hebben 35 studenten van de Willem de Kooning Academie, de Academie Beeldende kunsten Arnhem (ArtEZ) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht de opdracht van Triumph uitgevoerd. 'Show us the woman that inspires you,' luidde die. Waarbij female fascination het motto was. Vijftien genomineerden kwamen eruit naar voren en die toonde deze week het resultaat in de Supperclub in Amsterdam.

In een koele Supperclub presenteerde styliste Danie Bles de eerste editie van de Nederlandse Triumph Inspiration Award. Na een vertraging van maar liefst 45 minuten kwam er eindelijk schot in de zaak. De modellen en ontwerpsters waren klaar om de ontworpen lingerie te tonen. Een beetje onwennig stelde Bles - tiptop in een hagelwit jurkje - eerst de jury voor: mode-illustrator Piet Paris, hoofdredacteur lingerietijdschrift Lace Elleke van Duin, modejournaliste Milou van Rossum en Carine van den Broeck, productmanager Benelux van Triumph. Bles wilde van de vier weten waar ze zoal op zouden letten bij het beoordelen van de ontwerpen. De jury mompelde zaken als 'originaliteit' en 'draagbaar' en toen begon het eindelijk echt.

Vijftien genomineerden (eigenlijk zestien, want er was een duo bij) van de drie modeacademies lieten elk op zelf gekozen muziek hun model over de catwalk paraderen. In sneltreinvaart volgden de ontwerpsters (er waren alleen vrouwelijke studenten genomineerd) elkaar op. Veel verschillende bh's kwamen voorbij. Van theekopjes tot Alice in Wonderland; van alles was als inspiratie gebruikt.

De jury had een half uur nodig om de winnaar te bepalen. Voorzitter Piet Paris beklom het podium en maakte de nummers drie, twee en een bekend. Derde werd Swantje Langeheine van de academie in Arnhem met een huidkleurig lingeriesetje dat erg ingenieus in elkaar zat. Ze won omdat de 'styling van de presentatie' zo goed was. Zij nam als uitgangspunt de Tweede Wereldoorlog en het gebrek aan materiaal dat er toen was. Men maakte van gordijnstof nog kleren. Tweede werd Anke de Vor (Willem de Kooning) vanwege haar actuele thema (wegwerp lingerie). 'De jury viel unaniem voor het ontwerp.' En eerste werd Ratna Ho, eveneens uit Arnhem. ”Een ijzersterk concept en de fantastische vertaling daarvan met behulp van een uitzonderlijk inspirerende techniek,” zo lichtte Paris de keuze van de jury toe. De inspiratie voor haar witte lingerie met vlechtwerk (waardoor beide kanten van de stof zichtbaar werden) haalde Ho uit de Mósuõ-cultuur uit China. Een gemeenschap waarin vrouwen sterk zijn. ”Het is knap dat zij iets folkloristisch tot uiting kan brengen. Het vlechtwerk voert ze zelfs door tot in het haar,” legde Van den Broeck de keuze nog eens uit. Ho gaat 31 juli naar de internationale finale in Beijing waaraan meer dan dertig landen mee zullen doen, en wie weet: misschien kunnen we in 2009 haar setje in alle Triumph flagshipstores ter wereld kopen én wint zij het prijzengeld van 15.000 euro.

Triumph