• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Toekomst haute couture in gevaar?

Toekomst haute couture in gevaar?

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Chanel overweegt om de collectie naar New York te verhuizen. Het modehuis vindt dat het imago van de Parijse modeweek vervuild is geraakt door de vele massa-productielabels die zichzelf tussen de shows hebben gewerkt. "Couture moet exclusief en bijzonder blijven.", zei directeur Françoise Montenay in het vakblad Woman's Wear Daily. "We kunnen ons aanpassen. Als het er hier zo droevig aan toe blijft gaan, stappen we misschien wel op."

De verhuizing zou Chanel een stuk dichter bij haar voornamelijk Amerikaanse clientèle brengen en veel publiciteit opleveren. Maar een dergelijke operatie heeft veel voeten in de aarde: alle naaisters zouden bijvoorbeeld mee moeten. Veronique Perez, hoofd van het persbureau, geeft toe dat de hele organisatie veel planning zou vergen. "Het is een kwestie van als...", zegt zij. "Karl Lagerfeld heeft al gezegd dat het hem wel wat lijkt. In ieder geval geloven wij in couture en we zullen alles doen wat we kunnen om aan haar groei mee te werken."

De opmerkingen zijn het nieuws van de dag op de modeshows en doen de zorgen om de toekomst van de Haute Couture ernstig toenemen. Nadat Yves Saint-Laurent vorig jaar met pensioen ging, is Emanuel Ungaro de enige ontwerper van de oude stempel die Parijs nog rest. De anderen hebben hun opleiding bij geen van de oude meesters genoten. En Ungaro is de zeventig al gepasseerd. Bovendien heeft Dior al gezegd Chanel te zullen volgen als het zover is. Zonder Dior en Chanel zou de couture van Parijs berooft zijn van haar twee belangrijkste ontwerpers.

Chanel