• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Romantiek viert hoogtij in New York

Romantiek viert hoogtij in New York

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Afgelopen week vond de Mercedes Benz New York Fashion Week plaats waarbij alle grote Amerikaanse merken hun collecties voor zomer 2003 toonden. Hoewel het evenement vooraf werd gegaan door negatieve publiciteit en het evenement zelf weinig vernieuwends bracht was de New Yorkse modeweek dit jaar een groter succes dan haar Londense tegenhanger. Deze laatste werd eerder deze maand in de internationale pers vergruisd.

De New York Fashion Week moest dit jaar later plaatsvinden in verband met de herdenkingen voor 11 september. Mede daardoor werd de modeweek noodgedwongen ingekort, wat grote problemen opleverde in het tijdschema voor de verschillende shows. Een maand geleden vreesde organisatoren en modejournalisten nog dat het hectische showschema van de modeweek een regelrechte hell-week tot gevolg zou hebben. Verwacht werd daarom dat Londen dit jaar het voortouw kunnen nemen omdat het voor de eerste maal de spits kon afbijten van het internationale mode seizoen. De presentaties in Londen vielen echter sterk tegen. Het publiek bleef weg door het ontbreken van grote namen en wat geshowd werd kon niet boeien. In New York daarentegen herleefde de allure van een internationale modestad. Hier presenteerden Michael Kors, DKNY en Marc Jacobs. Bill Blass, met zijn kersverse ontwerper Zac Posen, Chado Ralph Rucci en Calvin Klein. Geoffrey Beene, Donna Karan en Anna Sui en niet te vergeten TSE en Ralph Lauren, om maar een handvol te noemen.

Romantiek viert hoogtij. In New York bleek dat de Amerikanen na een jaar dat getekend werd door de harde realiteit, de neiging hebben te vluchten in een roze tulen wolk. De romantiek keert volgend jaar zomer dan ook sterk terug. Vooraanstaande Amerikaanse ontwerpers zoals Calvin Klein, wiens show op de tweede dag van het evenement werd gepresenteerd, brachten een romantisch beeld waarin pasteltinten de boventoon voerden. Vrouwelijke japonnen, korsetten in lichte tinten als roze en creme. Handgeborduurde zijden rokken, overslag jurken en blouses van chiffon domineerden de cat-walk. Ook bij andere ontwerpers wordt de opleving van de romantiek een duidelijk thema voor de komende zomer. BCBG door Max Azria toonde een palet van doorzichtige voile jurkjes in transparante tinten lila, wit en zachtgrijs afgewerkt met kant in contrasterende kleuren als knalblauw en citroengeel. Ook de lingerie-look keert sterk terug onder de revival-of- romance. Een verslaggeefster van The Associated Press beschreef het toneel als waande zij zich in lingeriezaak Victoria's Secret. De collectie van Ralph Lauren zette de trend van de nieuwe romantiek het scherpst neer. Zijn collectie is geinspireerd door de vintage-look, klassieke stoffen met print die ontleent zouden kunnen zijn aan beschilderd behang uit de jaren twintig. Zijden korsetten en ballerina rokken van tule accentueren vrouwelijkheid en elegantie. Ook Donna Karan laat zich door voorbije jaren inspireren. Haar vintage halterjurk met grote stippen (polka-dots) herinnert aan veertiger jaren romantiek. Het wordt een zwoele zomer.

New York Fashion Week
NYFW