• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Roep om opstellen internationale textielmarkt

Roep om opstellen internationale textielmarkt

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De eerste internationale conferentie van textiel en kleding-producerende landen afgelopen weekend in Geneve, is een succes geworden. Dat liet directeur William Larkin van het Europese Euratex weten aan persbureau Reuters. De 36 deelnemende landen staan achter de openstelling van de internationale markt opgesteld en opheffing heersende tariefbarrieres.

De delegaties hebben de Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organisation, WTO) echter wel opgeroepen om het merkenrecht strenger te bewaken en overtreders daarvan harder aan te pakken. Tevens dienen ethische, sociale en milieu standaarden beter nageleefd te worden, aldus de grootste textielproducerende landen. De afgelopen veertig jaar werd de internationale handel gedomineerd door lokale tarieven en quotas, die vooral armere landen in staat hebben gesteld om op te bloeien. Wanneer in 2005 internationaal geldende regels van de WTO de markt gaan bepalen zal een eind komen aan voorkeursregelementen en speciale tarieven.

Kleinere landen vrezen dat zij het onderspit zullen delven doordat massa producerende landen als China (nu al goed voor 20% van de markt) de internationale textielhandel zullen overspoelen met goedkope producten. Hoewel uitgenodigd was China niet met een delegatie op de conferentie aanwezig. Directeur Larkin, die binnenkort met de Chinezen om de tafel zit, sprak de hoop uit dat dit land volgend jaar wel aanwezig zal zijn. De VS, UK, Japan, Mexico en Bangladesh waren wel aanwezig. Het was de eerste keer dat de grootste textiel- en kledingproducerende landen bij elkaar kwamen. Larkin liet weten dat de sfeer uitstekend was en dat de conferentie volgend jaar opnieuw zal plaatsvinden.

Doel van de conferentie was de discussie aan te wakkeren over de toekomst van de industrie voor het komende decennium. Wereldwijd werken ruim 30 miljoen mensen in de textielindustrie, die een jaaromzet draait van circa 300 miljard dollar.

 

Euratex