• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Nieuw leven voor omstreden ‘Simp’-truien van JBC

Nieuw leven voor omstreden ‘Simp’-truien van JBC

Door Nora Veerman

26 jul. 2021

Fashion

Een herwerkte 'Simp'-trui. Foto: JBC

Kledingketen JBC transformeert de achthonderd oranje sweaters die het in februari uit de schappen moest halen, tot nieuwe items. Dat meldt de keten in een persbericht. In samenwerking met het Mechelse atelier CiLab worden de sweaters, voorheen bedrukt met het controversiële woord ‘simp’, herwerkt met stroken stof uit overstock-items.

‘Simp’ werd in 2020 verkozen tot tienerwoord van het jaar door jongerenzender Nws Nws Nws. JBC besloot daarop een serie sweaters met het woord te bedrukken. Op de sweaters van JBC kwamen echter gemengde reacties: onder veel jongeren bleek ‘simp’ een negatieve connotatie te hebben.

“Toen de ‘simp’-truien uit de rekken werden gehaald, betekende dit voor ons een overstock aan truien waar eigenlijk niets mis mee is, behalve de print”, aldus Valerie Geluykens, CSR manager van JBC. in het persbericht. In de zoektocht naar een duurzamere oplossing kwam JBC In contact met CiLab, een atelier dat zich inzet voor de circulaire economie. De komende maanden worden de sweaters hier geüpcycled door Shawkat Khalil, ontwerper bij CiLab. De prints worden vervangen door lange stroken stof die doorlopen tot aan de manchetten.

De hernieuwde truien worden in september gelanceerd op de JBC-webshop en in geselecteerde winkels van de keten.