• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • MoMu ontwikkelt lesmap duurzame mode voor scholen

MoMu ontwikkelt lesmap duurzame mode voor scholen

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Het MoMu Antwerpen heeft een interactieve lesmap ontwikkeld met de titel ‘Propere Kleding: Diep duiken in Duurzame Mode’. De lesmap is in drie talen verkrijgbaar en is gericht op middelbare scholieren en onderwijzers en hoe zij hun gedrag met betrekking tot duurzame mode kunnen verbeteren.

MoMu speelt in op de zorgen van Gen Zers over de conditie van onze planeet met de lancering van de lesmap. Hiermee hoopt het museum leerlingen bewuster te maken over hun kledingkeuzes door middel van theoretische en praktische oefeningen. Via brainstorming oefeningen, praktische opdrachten en analyses van hun koopgedrag wil MoMu jonge mensen aanmoedigen om creatieve oplossingen te bedenken.

De gebruikersvriendelijke lesmap bestaat uit vier hoofdstukken die zich richten op alles van fast fashion tot ‘closing the loop’ met tips, uitdagingen en voorbeelden die leerlingen als handvat kunnen gebruiken. De lesmap sluit af met een bronnenlijst die linkt naar meer video’s, websites en materialen van diverse organisaties “om de conversatie levend te houden”.

De map bevat zowel Belgische ontwerpers zoals Bruno Pieters van Honest by en Mats Rombaut als jonge modetalenten. Een ding hebben ze gemeen: het streven naar ecologische en eerlijke mode. Ook worden er links gelegd naar stukken uit de permanente MoMu collectie, waaronder de ‘upcycling’ ontwerpen van Martin Margiela.

Daarnaast kunnen leraren een workshop aanvragen voor in de klas, geleid door MoMu-gids. “We willen jongeren daarom tools aanreiken om positieve acties te (blijven) ondernemen en hen motiveren om even stil te staan bij hun koopgedrag en de gevolgen ervan,” aldus Kaats Debo directeur van MoMu.

Foto: Maison Martin Margiela, herfst/winter 2005-6 via MoMu Antwerpen/Stany Dederen

Duurzame mode
MoMu