• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Mode of kunst?

Mode of kunst?

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Nog voordat de eenmalige lijn van Viktor & Rolf verkrijgbaar is bij modeketen H&M, is de bruidsjurk uit de collectie al in het museum te zien. Sinds 24 oktober wordt de trouwjurk, vervaardigd uit zijde en organza, geëxposeerd in het Centraal Museum in Utrecht en volgende week donderdag zal die in veelvoud te koop zijn bij elf Nederlandse filialen van de keten. Een actueler voorbeeld van de relatie tussen mode en kunst is niet denkbaar.

Deze bruidsjurk is niet het eerste stuk van Viktor & Rolf dat een museum haalt. In 1998 was het Centraal Museum het eerste museum dat een stuk aankocht van het ontwerpduo en het is dat sindsdien bijna ieder jaar blijven doen. Dit jaar kon een bijzonder stuk uit de verzilverde collectie, die Viktor Horsting en Rolf Snoeren in februari toonden, worden aangekocht. Dit was mogelijk dankzij de inmenging van een moderne mecenas. Kunstverzamelaar en journalist Han Nefkens heeft samen met het museum in Utrecht het project H+F/Fashion on the Edge opgezet met als doel raakvlakken van mode en kunst te signaleren. Inmiddels is ook de tweede aankoop gedaan die onder het project valt. In oktober financierde Nefkens de aankoop van twee technologische outfits uit de serie One Hundred Eleven uit de nieuwste collectie van Hussein Chalayan. Een kledingstuk dat in een museum belandt, wordt al snel tot kunstwerk bestempeld en dat stempel past ook wel bij de conceptmatige aanpak van Chalayan en het Nederlandse duo.

Een volgend thema voor H+F/Fashion on the Edge zou volgens Nefkens de globalisatie in de mode kunnen zijn en de invloed van verschillende culturen op elkaar. Namen zijn er nog niet en de kunstverzamelaar benadrukt dat er niet alleen naar jonge of bekende ontwerpers gekeken wordt. Voorwaarde is dat zij werken op het raakvlak van mode en kunst. "Er zijn verschillende manieren om dat te definiëren. Kunstenaars willen dingen vaak vastleggen, zoals Viktor & Rolf met hun verzilverde collectie hebben gedaan, en daarmee hun visie op de wereld laten zien. Eerlijk gezegd zie ik mode als middel voor een kunstenaar, zoals een ander voor een verfkwast kiest en weer een ander voor een stuk klei." Daarmee wil hij overigens niet zeggen dat iedere modeontwerper ook een kunstenaar is. De uiteindelijke selectie voor het museumproject gaat volgens Nefkens echter een stuk intuïtiever dan hier in enkele zinnen wordt beschreven. "We stellen geen voorwaarden, dus een definitie is er eigenlijk niet." Misschien is dat wel de beste omschrijving voor het raakvlak van mode en kunst.

Viktor&Rolf