• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Levi’s: stone washing zonder het gebruik van stenen

Levi’s: stone washing zonder het gebruik van stenen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Jeansmerk Levi’s heeft samen met Tonello, specialist in kledingafwerkingstechnologie, een nieuwe methode ontwikkeld voor de fabricage van spijkerbroeken. Het nieuwe systeem genaamd ‘NoStone’ voorziet jeans van stone washing-effecten, maar dan zonder het gebruik van puimsteen. Dat meldt Sportswear International.

Een stone washed-effect wordt gecreërd door jeans met puimsteen te wassen in een roterende trommel. Tijdens dit proces breekt de puimsteen, die wordt ontgonnen in onder andere Zuid-Amerika, Californië en Mexico, langzaam af. De puimsteenstof die daardoor ontstaat, vervuilt niet alleen lokale waterstromen en rivieren, maar is ook schadelijk voor de gezondheid van fabrieksmedewerkers.

Het nieuwe NoStone systeem werkt niet met puimsteen, maar met een roestvrijstalen wastrommel met een schurende binnenkant. Spijkerbroeken die in de trommel meedraaien, krijgen slijtagevlekken. Volgens Tonello leidt dit tot dezelfde effecten als bij het gebruik van traditionele productietechnieken.

Met de nieuwe methode denken beide bedrijven het waterverbruik, de productiekosten en de uitstoot van koolstof aanzienlijk te verminderen. “De NoStone methode is een goed voorbeeld van hoe twee grote bedrijven kunnen samenwerken aan duurzame technologie,” zegt Bart Sights, senior director van technische innovaties bij Levi’s. “Dit is een overwinning voor beide bedrijven, maar ook voor de industrie als geheel. En misschien wel het meeste voor het milieu.”

Het NoStone systeem wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens ITMA, een vakbeurs voor textielmachines in Milaan, van 12 tot en met 19 november.

Levi's