• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Langzaam herstel economie

Langzaam herstel economie

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het herstel van de economie zet door. De economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg 1,0 procent. In het eerste kwartaal was het groeipercentage 0,9. De motor achter de lichte groei in het tweede kwartaal was de sterk aantrekkende export. Industrie, handel en transport profiteerden het meest van deze impuls. Het niveau van de consumptie door huishoudens en dat van de investeringen lag in het tweede kwartaal een fractie onder dat van een jaar eerder.

Het consumentenvertrouwen is in juli 2004 verder gestegen. Vooral over het economisch klimaat is in juli positiever geoordeeld dan in juni 2004, maar ook de koopbereidheid was iets hoger. In juli werd de opgaande lijn van het producentenvertrouwen sinds het dieptepunt van juni 2003 voor de tweede maal dit jaar onderbroken. De onderliggende trend is echter positief. De inflatie is in juli met 0,3 procentpunt afgenomen tot 1,1 procent. In de industrie waren in juni de prijsstijgingen ten opzichte een jaar eerder iets lager dan in mei, zowel van de afzet als van het verbruik. De rente is gemiddeld in juli met 0,1 procentpunt gedaald naar 3,8 procent. Het beeld van de arbeidsmarkt in Nederland wordt iets positiever. De werkgelegenheid is in het tweede kwartaal weliswaar gekrompen, maar de daling was minder dan in de beide voorgaande kwartalen. Daarnaast is de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid in het tweede kwartaal niet verder gestegen. Positief is ook dat de stijging van de arbeidsproductiviteit in het tweede kwartaal aanzienlijk groter was dan in drie voorgaande jaren.

Het bruto binnenlandse product was in volume in het tweede kwartaal van 2004 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder 1,0 procent hoger. Dit percentage is nagenoeg even groot als in het eerste kwartaal. Zowel de uitvoer als de invoer trokken fors aan. De uitvoergroei in het tweede kwartaal was de hoogste sinds eind 2000. Het volume van de investeringen was bijna 1 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal waren de investeringen door een aantal incidentele factoren juist hoger. Huishoudens bleven terughoudend om aankopen te doen. In het tweede kwartaal lagen hun bestedingen bijna op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2003. Vooral de aankopen van auto's, meubels en andere woninginrichtingartikelen bleven achter.

Na drie kwartalen op rij met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei van het voor seizoeninvloeden en werkdagen gecorrigeerde bruto binnenlands product was er in het tweede kwartaal sprake van een negatieve groei van 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Het cijfer van het eerste kwartaal was echter opwaarts beïnvloed door relatief goed bouwweer. In het tweede kwartaal is dit incidentele effect weggevallen.

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in juli uitgekomen op 0,5. Dit is iets lager dan het junicijfer van 1,9. Over een wat langere periode bekeken loopt de ontwikkeling van het vertrouwen nog steeds in een stijgende lijn. In juli verwachtten de ondernemers een verslechtering van de productie in de komende drie maanden. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef onveranderd. Over de orderpositie waren de ondernemers in de industrie wat positiever.

Het consumentenvertrouwen is in juli 2004, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, uitgekomen op -21. Dat is 4 punten hoger dan in juni. Het consumentenvertrouwen kent een stijgende trend, na een dieptepunt medio 2003. Vooral het oordeel over het economisch klimaat is in een jaar tijd sterk verbeterd. Toch bevond het consumentenvertrouwen zich ook in juli 2004 nog op een laag niveau. Na een voortdurende stijging vanaf begin 2000 is het driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen de afgelopen maanden afgenomen en in juni uitgekomen op ongeveer 410.

Economie