• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Isabel Marant wint rechtszaak Mexicaans ontwerp

Isabel Marant wint rechtszaak Mexicaans ontwerp

Door Yenthe Stuurman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Isabel Marant heeft de rechtszaak over een inheems Mexicaans ontwerp gewonnen. De zaak werd aangespannen door het Franse merk Antik Batik, omdat het beweerde eigendomsrechten te hebben op het ontwerp. Dat meldt WWD.

Marant zou deze geschonden hebben door het ontwerp te verwerken in haar zomercollectie van 2015. Volgens de rechtbank in Parijs is geen van beide partijen eigenaar van het ontwerp en heeft Marant de zaak dus gewonnen. De rechtbank liet weten het eens te zijn met het standpunt van Marant -dat het ontwerp afkomstig is uit Santa María- en dat Antik Batik geen eigendomsrechten op het design kon eisen, aldus WWD. De rechtbank laat Antik Batik 3.000 dollar betalen om Marant’s juridische kosten te dekken.

De problemen zijn echter nog niet opgelost voor Isabel Marant; het is nog steeds onduidelijk wie de eigendomsrechten van het ontwerp heeft. Het ontwerp is naar verluid gemaakt door de Tlahuitoltepec, de inheemse bevolking van Oaxaca, Mexico.Marant’s advocaat, Jean-Marc Felzenszwalbe, zegt dat het merk in nauw contact is met de autoriteiten van Oaxaca en ze dicht bij een oplossing zijn, maar volgens bronnen bij de Tlahuitoltepec is hier niets van waar. De gemeente van Santa María zou de Franse ontwerpers uitgenodigd hebben om de zaak te bespreken. Tot op de dag van vandaag zouden zij nog niks gehoord hebben van Marant of haar advocaat.

Beeld: Isabel Marant

Cultural Appropriation
Isabel Marant