• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • In Beeld: Nederlandse en Belgische glorie tijdens Paris Haute Couture Week

In Beeld: Nederlandse en Belgische glorie tijdens Paris Haute Couture Week

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

De Parijse coutureweek komt vandaag tot een einde met een dag die in het teken staat van 'haute' sieraden. Grote luxehuizen als Chanel, Schiaparelli en Christian Dior en ook drietal Nederlanders en tweetal Belgen hebben hun herfst/winter 2017/18 voorgesteld op de modeweek. FashionUnited presenteert de hoogtepunten van Nederlandse en Belgische couturiers.

RVDK / Ronald van der Kemp opent Paris Haute Couture Week

De ontwerper had de eer om Paris Haute Couture week te openen met zijn show als gastontwerper. Hij toonde zijn Wardrobe No. 6. collectie in een salon setting in Maison Darré in Parijs. Op de catwalk verschenen vrouwen in dramatische ontwerpen met onder andere bronzen plissés, veel ruches, felle kleuren en grote prints. Waar zijn vorige couture collectie geroemd werd vanwege de referenties naar de jaren tachtig, was Wardrobe No. 6. een mix van de jaren zeventig en de jaren negentig. Bloemenprints en vloeiende blousen met ruches enerzijds en felgekleurde items met statement schouders anderzijds.

A.F. Vandevorst hoeft zich als gastontwerper ‘niet aan de regels te houden’

Het Belgische ontwerpduo werd gevraagd als gastontwerper wat hun ‘de vrijheid gaf om ons niet aan de echte regels van haute couture te houden’ aldus An Vandevorst na afloop van de show tegen WWD. Filip Arickx en An Vandevorst presenteerde een collectie die de grens opzoekt tussen formeel en informeel en juist militair en stedelijk. Op de catwalk waren veel referenties naar uniforms te zien, van militaire jassen en details naar items die veel weg hadden van een habijt van een non. De ontwerpen hadden veelal donkere kleuren met hier en daar een kleuraccent van geel.

Iris van Herpen viert 10 jarig-jubileum

Zoals altijd heeft Iris van Herpen een spektakel gemaakt van haar collectie én haar presentatie. De show werd niet gestart tot elk van de bezoekers zijn of haar telefoon weg had gelegd en volledig gefocust was op de onthulling van de nieuwste haute couture stukken. Leden van de band Between Music traden op in onderwater-tanks terwijl modellen op de catwalk stapten in lichtgewicht ontwerpen die deden denken aan de beweging van golven, kwallen, vissen en andere fenomenen in de waterwereld.

Iris van Herpen zit dit jaar 10 jaar in het vak. Lees alles over de carriere van de modeontwerpster, vol hoogtepunten in Tijdlijn - Het succes van Iris van Herpen.

Gedeconstrueerde trenchcoats bij Martin Margiela

Modehuis Martin Margiela staat bekend om de conceptuele visie en aanpak voor de collecties. Toen ontwerper John Galliano werd aangesteld, bekend van zijn uitbundige ontwerpen bij, twijfelde destijds menig liefhebber van het merk of Galliano wel goed bij het merk zou passen. Met de haute couture fall 2017-collectie laat Galliano juist zien dat hij een goede grip heeft op de de historie van het merk.

De ontwerper presenteerde een collectie met voornamelijk neutrale tinten zoals wit, zwart en beige. De items hadden hier en daar een hint van kleur met metallic blauw en goud. Op de catwalk toonden modellen gedeconstrueerde kledingstukken zoals onderdelen van trenchcoats die onderdeel uitmaakten van de jurk, of een trenchcoat waar gedeeltes losgehaald waren en op een onorthodoxe plaats weer waren vastgemaakt. Galliano maakte veel gebruik van doorschijnende stoffen, plissés, ruches en referenties naar korsetten.

Viktor & Rolf en hun ‘action dolls’

Viktor Horsting en Rolf Snoeren staan bekend om hun conceptuele catwalkshows en collecties en ook deze keer was het niet anders. Dit keer werden de modellen de catwalk opgestuurd als ‘haute couture action dolls’ compleet met oversized poppenhoofden, kleding in donkergroen en Dr. Martens. “De realiteit is tegenwoordig zo surrealistisch, dat we allebei wilden tonen,” aldus Rolf Snoeren na afloop van de show tegen WWD.

Details die het duo vaker gebruiken, zoals ruches, grote opgeblazen elementen en strikken en patchwork waren terug te zien in de haute couture collectie. Het kleurenpalet had een focus op legergroen, oranje, paars en hier en daar een hint van indigoblauw.

Beeld: Catwalkpictures, Hoofdbeeld: Martin Margiela Couture Fall 2017/Viktor & Rolf Couture Fall 2017

A.F Vandevorst
Haute Couture
irisi van herpen
Martin Margiela
Paris Fashion Week
Ronald van der Kemp
Viktor&Rolf