• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • In Beeld: Modetentoonstellingen

In Beeld: Modetentoonstellingen

Door Esther Hut

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De herfst is officieel begonnen, inclusief regen en gure wind. Wil je toch wat leuks doen en hou je van mode? Breng dan een bezoek aan modetentoonstellingen 'Het Tijdelijk Modemuseum' in Rotterdam of 'Ode aan de Nederlandse Mode' in Den Haag. FashionUnited geeft alvast een sneak peek van beide voorstellingen.

Ode aan de Mode

Namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben Nederland duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Het Gemeentemuseum Den Haag vond het tijd voor een Ode aan de Nederlandse mode. Nooit eerder is er in Nederland zo’n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis gepresenteerd. 'Ode aan de Nederlandse Mode´ toont meer dan honderd Nederlandse creaties uit de geschiedenis van 1900 tot 2015.

Ontwerp van Frank Govers

Ontwerp van Frans Molenaar

Fong-Leng Tsang, Jurk ‘Rups’, Amsterdam 1975

Fong-Leng Tsang, Mantel ‘Velazquez’, Amsterdam 1974. Zijden satijn, gewatteerd, geborduurd in goud- en zilverdraad en zijde. Gedragen door Mathilde Willink (1938-1977)

Jan Taminiau, Avondjurk, ‘Marvelous’ collectie 2015

Iris van Herpen, Twee coutureontwerpen, ‘Escapism’ collectie, voorjaar 2011 en ‘Hybrid Holism’ collectie, najaar 2012.

Frans Molenaar, Twee jurken en cape, geïnspireerd door eigen collectie 1976, zomer 2013 (95e show).

Ook de blauwe creatie, een ontwerp van Jan Taminiau, waarin koningin Máxima gehuld was tijdens de kroningsceremonie is te zien.

'Ode aan de mode' is van 19 september 2015 tot en met 7 februari 2016 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Het Tijdelijk Museum

De collectie in het Tijdelijk Museum is erg gevarieerd. Zo zijn er meer dan 600 stukken uit de persoonlijke garderobe van Eva Maria Hatschek te vinden tot een installatie met pumps in de maten 28 tot en met 48. Naast de collctie wisselen per maand de presentaties van ontwerpers en fotografen. De reeks is gestart met de fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm. Ontwerpster Liselore Frowijn is vanaf 29 oktober de tweede deelnemer in deze reeks.

Het Tijdelijk Modemuseum is geopend van 13 september 2015 t/m 8 mei 2016 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Nieuwsgierig geworden, maar blijf je toch liever binnen? Lees dan hier het uitgebreide verslag van onze redacteur die reeds een bezoek bracht aan 'Ode aan de Nederlandse Mode'. Of het interview dat FashionUnited had met artistiek leider en directeur van het Nieuwe Instituut Guus Beumer over het Tijdelijk Modemuseum.

Foto's Tijdelijk Modemuseum: Johannes Schwartz, JW Kaldenbach
Foto's 'Ode aan de mode': Sabrina Bongiovanni

In Beeld