In Beeld: Must see modefilms en -documentaires

Menig modeliefhebber kun je blij maken met een koffietafelboek van modemerken en -mensen. Maar naast boeken heb je ook nog de andere naslagwerken; films en documentaires over mode. En die zullen ongetwijfeld ook op de verlanglijstjes prijken deze maand. FashionUnited presenteert een shortlist van de films en documentaires die je tenminste een keer gezien moet hebben. In tegenstelling tot de boeken, geven films en documentaires vaak een kijkje in de keuken. En die is niet altijd even glamoureus.

Dior and I

De druk op mensen op topposities in de sector is momenteel ondewerp van gesprek. Dior and I volgt Raf Simons, vanaf het moment dat hij aantreedt als creatief director bij modehuis Christian Dior. Simons heeft slechts acht weken om een gehele haute couturecollectie neer te zetten. Taalbarrieres, tijdsdruk en meer.

Once & Forever

Tijdens dé Chanel Métiers d'Art Pré-Fall 2016-show in Rome ging de korte film Once & Forever, geregisseerd door Karl Lagerfeld, in première. Met Kristen Stewart in de hoofdrol van de jonge Coco Chanel. Het is niet voor het eerst dat een film werd gemaakt over de beroemde Franse modeontwerper: in 2009 was er Coco Before Chanel, met Audrey Tautou in de hoofdrol.

Iris

Deze documentaire gaat over de 94-jarige flamboyante Iris Apfel. In deze film, die al tijdens verschillende filmfestivals ter wereld is getoond, doet het New Yorkse stijlicoon een boekje open over onder andere haar leven en haar sieradencollectie.

Valentino: The Last Emperor

Een portret van Valentino Garavani en zijn werk en privépartner Giancarlo Giammetti. Van hun eerste ontmoeting tot de voorbereiding van Valentino's laatste Haute Couture-show voor het pensioen, in deze documentaire komen alle verschillende aspecten van Garavani's leven en carierre aan bod.

Mademoiselle C

Altijd al meer willen weten over Carine Roitfeld? De française maakte naam als hoofdredactrice van de Franse Vogue en is bevriend met onder andere Diana Von Furstenberg, Karl Lagerfeld en Alexander Wang. Haar signature uniform, bestaande uit kokerrokken en killer heels, is ook een begrip an sich. De productie van haar eerste CR Fashion Book, Roitfeld's eigen magazine, komt in de docu voor, maar ook de geboorte van eerste kleinkind, Romy.

Bill Cunningham New York

Een profiel van de grondlegger van streetstylefotografie: de inmiddels 86-jarige, en nog steeds actieve!, Amerikaanse modefotograaf Bill Cunningham. Hij was er al lang voor het internet en het fenomeen fashion bloggers.

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel

Documentairemaker Lisa Immordino Vreeland, de echtgenoot van Diana’s kleinzoon Alexander Vreeland, wil met haar werk de jonge generatie laten zien wat er zo bijzonder was aan Diana Vreeland: de modejournaliste met roemrijke carrière. “Zij heeft echt de basis gelegd voor datgene waar Vogue nu voor staat: geestelijke vrijheid, fantasie en je dromen navolgen.”

Yves Saint Laurent

Op achttien jarige leeftijd assisteert hij Christian Dior al. Met levenspartner Pierre Bergé start Yves Saint Laurent in 1961 uiteindelijk zijn eigen modehuis. In de film over de ontwerper uit 2014, van regisseur Jalil Lespert, zijn de hoogtepunten uit zijn carrière te zien. Maar ook minder glamoureuze kanten van zijn leven: zijn depressies en zijn drugsgebruik. In 2008 werd eerder een documentaire, getiteld Yves Saint Laurent – L’Amour Fou, over het leven van de modeontwerper uitgebracht.

The September Issue

Meekijken met Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour en creative director Grace Coddington. Een kijkje achter de schermen tijdens de productie van het septembernummer van Vogue. Voor wie het allemaal niks zegt: Vogue is het invloedrijkste modemagazine ter wereld en wordt ook wel ‘de bijbel’ genoemd. De septembereditie is de belangrijkste uitgave van het jaar: Vogue breekt steeds opnieuw het pagina-record.

True Cost

In de mode-documentaire ‘True Cost’ worden milieukwesties en sociale en ethische vraagstukken rond de mode-industrie verkend, evenals het effect ervan op de hedendaagse samenleving. De documentaire ontrafelt de werkelijke kosten van de fast-fashion in maar liefst dertien landen, variërend van katoenboeren in Texas en India, van stoffenmakers in Cambodja en Bangladesh, tot winkels in Londen en Fifth Avenue in New York.

Scatter my ashes at Bergdorf's

London heeft Harrods en New York heeft Bergdorf Goodman. Deze documentaire geeft een kijkje achter de schermen van het warenhuis waarbij ook designers voorbij komen zoals Tom Ford, Rachel Zoe, Oscar de la Renta, Karl Lagerfeld en Diane von Furstenberg wiens droom het was om in Bergdorf's te komen te hangen.


 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN