• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Hema verkocht

Hema verkocht

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuisketen Hema heeft een nieuwe eigenaar. De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital heeft overeenstemming bereikt met Maxeda over de aankoop van Hema. Dat maakten de organisaties vrijdag bekend. Officieel is de verkoop nog onder voorbehoud omdat de ondernemingsraad van Hema en de mededingingsautoriteit NMa nog een oordeel over moeten uitspreken. De twee partijen hopen de transactie voor eind juli af te ronden.

Lion Capital is gevestigd in Londen en een grote investeerder in de consumentenmarkt. Het bedrijf is eigenaar van onder meer lingerieketen La Senza en de Orangina Group, de fabrikant van de frisdranken Orangina en Schweppes. Ook is de maatschappij de voormalig eigenaar van schoenenmerk Jimmy Choo. Hoeveel de investeringsmaatschappij voor Hema betaalde, is niet officieel bekendgemaakt. Volgens het Financieele Dagblad gaat het om meer dan een miljard.

Hema heeft momenteel 55 vestigingen in België en 5 in Duitsland. Volgens Hema krijgt de organisatie van de nieuwe eigenaar alle ruimte om te groeien. Maxeda bood Hema in maart te koop aan. Er waren vijf partijen geïnteresseerd in de overname, waaronder de Britse investeringsmaatschappij Charterhouse, het Israëlische Alloin, een combinatie van de investeerders 3i en Cool Cat-eigenaar Roland Kahn en een samenwerkingsverband van het fonds Gilde met Breedinvest van retailgigant Jaap Blokker (onder meer Blokker, Bart Smit, Intertoys en Leen Bakker).

Het nieuws rond Hema geeft veel organisaties de gelegenheid hun problemen met het bedrijf onder de aandacht te brengen. Zo maakte de CNV Dienstenbond bekend ‘gemengde gevoelens' te hebben bij de overname. De bond vreest dat de momenteel lopende onderhandelingen voor de Hema-cao niet meer kunnen worden afgerond voor de overname. Verder spreekt de bond de angst uit dat Lion Capital Hema zal doorverkopen als het er een goede prijs voor krijgt. Hema telt ongeveer 10.000 werknemers.

Een andere organisatie die de overname aangrijpt om aandacht te vragen voor een probleem dat speelt bij Hema is de Schone Kleren Kampagne, een organisatie die het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de wereld wil vergroten, riep de ondernemingsraad van Hema op tegen de overname te stemmen. Volgens de organisatie staat Lion Capital bekend als een bedrijf dat niet geïnteresseerd is in ethische bedrijfsvoering. Eerder trok de organisatie aandacht met het plan Hema te laten kopen door de Nederlandse consumenten die zich daarvoor konden aanmelden als aandeelhouder. Ook de stichting Wakker Dier speelde op het onderwerp in. In een expliciete reclamecampagne kondigde de organisatie aan dat de nieuwe eigenaar acties kan verwachten tegen het onverdoofd castreren van de biggen die verwerkt zijn in de fameuze Hema-rookworsten. Tot slot kan Lion een deurwaarder van de gemeente Apeldoorn tegemoet zien, die nog twee dwangsommen van tweehonderdduizend euro kan innen bij de keten. Deze werden in december opgelegd door een onafhankelijke bezwarencommissie wegens een illegale magazijnverkoop in Apeldoorn. Een hoorzitting in februari verklaarde de bezwaren van Hema over de dwangsommen ongegrond.

HEMA