• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Hema en Rijksmuseum maken samen collectie

Hema en Rijksmuseum maken samen collectie

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Twee oer-Hollandse instituten die hun krachten bundelen. Dat was de gedachte achter de samenwerking tussen het Rijksmuseum in Amsterdam en de Hema (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) die heeft geleid tot een collectie van 55 producten, van paraplu's tot bonbons. De Keukenmeid van Vermeer, Het Joodse Bruidje van Rembrandt, Kinderen der Zee van Jozef Israëls. Ontwerpers van de Hema hebben Nederlandse kunst van het museum als uitgangspunt genomen voor doorsnee artikelen met een herkenbaar Hema-handschrift.

Het initiatief voor de samenwerking kwam van zakelijk directeur van het Rijksmuseum Jan Willem Sieburgh. Reden hiervoor was dat het museum zijn collectie toegankelijker wil maken en een groter publiek wil aanspreken door op andere plaatsen dan alleen in het museum mensen bekend te maken met de collectie. Sieburgh: “We hebben Hema benaderd met dit idee. Gelukkig waren zij ook meteen enthousiast. Het was wat ons betreft Hema of niets.”

De samenwerking met het museum gaf de ontwerpers van de winkelketen inspiratie en opende een schat aan dessins, stijlperiodes en technieken voor hen. Een selectie van de beroemdste schilderijen van Nederland is dus straks terug te vinden in alle Hema vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Ook zijn afbeeldingen van Delftsblauwe tegeltjes, gravures en porseleinschilderingen gebruikt. Hema-ontwerpster Toya Verberne: “Hema kreeg van het Rijksmuseum alle creatieve vrijheid om uit deze onuitputtelijke bron van inspiratie een keuze te maken. We hebben verschillende afbeeldingen gecombineerd die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zoals een landschap van een Hollandsche meester uit de zeventiende eeuw met een illustratie op een Chinese vaas uit dezelfde periode. De kleuren op de producten zijn echte Hema-kleuren: fris, optimistisch, verrassend en nieuw.”

De collectie, bestaande uit 55 producten, van romper tot mok en make-uptasje, wordt vanaf 14 april verkocht in alle Hemavestigingen en op www.hema.nl. Een deel van de collectie is te koop in de drie shops van het museum en op www.rijksmuseum.nl/webshop. Let op: de collectie is tijdelijk! Het Designhuis Eindhoven vond de samenwerking zo bijzonder dat er van 10 juni tot en met 15 mei een tentoonstelling aan wordt gewijd. Hema is opgericht in 1926 te Amsterdam en maakt deel uit van Lion Capital, heeft 343 vestigingen in Nederland, 58 vestigingen in België, één in Luxemburg en acht vestigingen in Duitsland.

HEMA