• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Dior presenteert Cruise Collectie 2017

Dior presenteert Cruise Collectie 2017

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

In Blenheim Palace presenteerde Dior dinsdagavond de Cruise Collectie 2017. De in between collectie was ontwerpen door de interim designers Lucie Meier en Serge Ruffieux. Er is nog geen opvolger gevonden creatief directeur Raf Simons, die in oktober 2015 vertrok bij het modehuis.

De gehele entourage rond de catwalkshow was groots. Bezoekers werden met een trein, de Diorent Express, opgehaald bij het Oxfordshire station in Charlbury en naar de locatie gebracht. De treinreis duurde maar liefst twee uur, waarna de bezoekers -modepers en VIP’s- in 150 zwarte Jaguars en Mercedes naar het paleis werden vervoerd. Bij de ontvangst werden ze opgewacht door trompettisten in militaire pakken.

Dior's locatie Cruise 2017 is strategische keuze

Het Franse modehuis koos niet zomaar voor het Britse paleis. Allereerst heeft Dior een langlopende geschiedenis met Blenheim Palace. Het achttiende eeuwse pand was al twee keer eerder het decor voor een catwalkshow van Doir; in de jaren vijftig showde het modehuis ook in het statige barokke pand.

Beide shows in de jaren vijftig waren evenementen van het Rode Kruis ter fondswerving; de hertogin van Marlborough was voorzitter van de Oxfordshire divisie. Prinses Margaret zat destijds ook frontrow. In 1954 draaide alles nog om de New Look, terwijl de tweede show in 1958 zich meer focuste op het H-silhouet van Yves Saint Laurent. De locatie van de catwalkshow, The Long Bibliotheek, met een collectie van 10.000 boeken en een imposant orgel, was voor de derde keer het toneel van de show.

Waarom komt Dior nu terug in het Verenigd Koninkrijk? Om de Britse markt meer te stimuleren. Recentelijk heeft Dior een flagshipstore heeft geopend in Bondstreet Londen. Het heeft vier jaar gekost om het pand te vinden en te verbouwen, en dus mag er nu wel wat extra PR aan te pas komen om klanten naar winkel te trekken.

Dior Cruise 2017: Engels excentriciteit en de Franse elegantie

De tijdelijke creatief directeuren Lucie Meier en Serge Ruffieux hielden zich aan de typische stijlelementen van Doir. De Cruise collectie bestond onder meer uit strak getailleerde Bar jackets, zijden rokjes met drukke prints, witte getailleerde rokken, pantalons met wijd uitlopende pijpen, lange jurken met bloemenprints, gebreide items, glimmende applicaties en veel tweed. De scherpe silhouetten en de vrouwelijke details zoals ruches en volumineuze mouwen zorgden voor een moderne collectie.

"Een botsing van Engels excentriciteit en de Franse elegantie," zei Ruffieux tijdens een preview over de collectie. De ontwerpers mixten traditionele Engelse textielpatronen zoals pied-de-poule, met bloemenprints. Hoewel zakken doorgaans niet modieus zijn, waren ze veelvuldig gebruikt in de collectie, zonder dat het afbreuk deed aan de glamour. De modellen, met het nieuwe Dior-gezicht Bella Hadid, liepen op hoge snelheid door de barokke zalen met gespannen gezichten, wat de moderne collectie extra benadrukte.

Volgens CEO van Dior Sydney Toledano is het ambacht nog steeds heel belangrijk voor het modehuis. “Diep in het hart gaat het bij ons om kleding,” zegt Toledano tegen Fashion Times. “Wanneer een nieuwe ontwerper start, is de eerste dag een meeting gepland met de naaisters. Zij zijn de ziel van het modehuis.”

Dior Cruise Collectie in Blenheim Palace

De collectie was opvallend draagbaar en dat is niet zonder reden; moederbedrijf LVMH rapporteerde in het eerste kwartaal geen enkele omzetstijging voor de luxedivisies mode en lederwaren. Klanten blijven weg en ook de aanslagen in Parijs en Brussel zorgen voor minder omzet. LVMH rapporteerde in 2015 een jaaromzet van 5 miljard euro, waar Christian Dior Couture 1,5 miljard euro aan bijdroeg. Toledano laat aan Fashion Times weten dat Londen nog steeds een van de belangrijkste markten is voor het modehuis.

Dior bevestigde tijdens het evenement tevens dat Ruffieux en Meier ook de coutureshow in juli voor hun rekening zullen nemen. Het wordt de vijfde show van het ontwerpduo voor het modehuis. Wie uiteindelijk Raf Simons gaat vervangen is nog niet duidelijk. Volgens ingewijden zouden Maria Grazia Chiuri van Valentino, Sarah Burton van Alexander McQueen en Jack McCollough Lazaro Hernandez van Proenza Schouler tot de potentiele opvolgers behoren. Dior rept er nog geen woord over, maar volgens Toledano wordt de opvolger ‘binnenkort’ bekendgemaakt.

Beeld: Dior

Dior