De onstuitbare modelegende: 94-jarige Pierre Cardin showt in Lacoste

‘s Werelds oudste actieve modeontwerper Pierre Cardin, met respectabele leeftijd van 94 jaar, gaf dit weekend acte de présence tijdens de collectiepresentatie van zijn gelijknamige modemerk in de plaats Lacoste, onder het toeziend oog van 300 genodigden. Als showlocatie gebruikte hij de ruines van Château de Sade, het voormalig kasteel aan de Franse Côte d'Azur dat de ontwerper jaren geleden kocht en gedeeltelijk restaureerde. In de nieuwe couturecollectie voor herfst/winter 2016 was de voor de ontwerper typerende stijlthema’s terug te zien: avantgarde en space age. Met zijn futuristische stijl ontkende Cardin in de jaren 50 en 60 een revolutie. Maar Cardin liet met veel meer dan zijn handschrift een blijvende indruk achter in de modeindustrie.

De onstuitbare modelegende: 94-jarige Pierre Cardin showt in Lacoste

Pierre Cardin schopte als een van de eerste tegen het modesysteem

Afgelopen weekend presenteerde Pierre Cardin zijn nieuwe collectie net ná de Paris Haute Couture Week. Waarom? De Franse couturier showt alleen wanneer het hem uitkomt. In feite was Cardin een van de eerste die tegen het modesysteem schopte. In de vorige eeuw zag Cardin een paar dagen na zijn catwalkpresentaties ideeën terug op straat, gekopieerd door creatieve thuisnaaisters; de fast-fashion van die tijd. Midden jaren 90 stopte hij helemaal met het geven van shows. Cardin keerde terug naar de oorsprong van couture en wilde onder meer weer patronen gaan verkopen. De couturier zwoer alle vormen van promotie af. In 2013 maakt hij na 18 jaar een comeback: 60 jaar na zijn eerste show toonde Cardin off schedule in zijn Parijse restaurant Maxim’s. “Ik wil niet langer verplichtingen hebben. Ik wil showen wanneer ik er zin in heb,” verklaarde Cardin toentertijd tegen WWD.

Ook het combineren van heren- en damesmode in collectiepresentaties doet Pierre Cardin al jaren. Grote namen als Tom Ford, Burberry en Gucci volgden pas dit jaar zijn voorbeeld.

De onstuitbare modelegende: 94-jarige Pierre Cardin showt in Lacoste

Pierre Cardin is al 60 jaar een voorloper

Cardin is gedurende zijn carrière de modewereld altijd een stap voor gebleven. Zo was Cardin in 1959 de eerste die een modeshow voor een warenhuis organiseerde en introduceerde hij couture in 1975 in communistisch China. Ook was Cardin de eerste die mode voor een groter publiek bereikbaar maakte met een ready-to-wear collectie (confectie). "Men zei dat het mijn naam zou ruïneren," zei hij in 2005 tegen Reuters, "maar het heeft mij juist gered."

Een andere controversiële stap was dat Cardin zijn merknaam in licentie uitgaf aan een andere fabrikant, iets wat tegenwoordig heel gebruikelijk is. Hij deed dat in 1960 voor het eerst. In 2005 had Pierre Cardin meer dan 900 licenties lopen met producten in 140 landen.

De onstuitbare modelegende: 94-jarige Pierre Cardin showt in Lacoste

Van 1949 tot …. ?

Cardin startte zijn onderneming in 1949. Daarvoor werkte hij nog drie jaar samen met Christian Dior. In 1950 opende Cardin zijn eigen winkel en in 1953 begon hij met het ontwerpen van haute couture collecties. Zijn ontwerpen met geometrische of juist cirkelachtige vormen, synthetische materialen als vinyl en contrasterende kleurenpaletten uit de kunststroming pop-art, waren baanbrekend.

Hoewel Pierre Cardin de pensioenrechtmatige leeftijd al lang en breed voorbij is, denkt hij nog niet aan stoppen. In 2011 leek het er even op, toen Cardin zijn bedrijf in de etalage zette voor 1 miljard euro. Tot een verkoop is het niet gekomen. Volgens WWD werkt de ‘futurist of fashion’ momenteel aan een ready-to-wear licentie voor de VS.

Homepage foto: Pierre Cardin in Lacoste - © Catwalkpictures.com

Overige foto’s: Hervé Dewintre, onze Franse redacteur was een van de 300 aanwezigen.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN