• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Creatieve Chaos op LFW

Creatieve Chaos op LFW

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Is London Fashion Week op zijn retour? Gevestigde ontwerpers als Alexander McQueen, John Galliano en Stella McGartney hebben de stad al lang verlaten en nu dreigt ook sterontwerper Julien McDonald zijn biezen te pakken en naar Milaan te vertrekken als de regering niet meer geld vrijmaakt en investeert in de Britse modebranche. De ontwerpers die blijven zijn internationaal een stuk minder bekend en de belangstelling van buitenlandse pers en inkopers is dan ook gering.

Zo ontving de 5-daagse modeweek en de London Designers Exhibition (170 exposanten) die daaraan gekoppeld is dit seizoen 5000 bezoekers. Een recordaantal volgens de Britse Vogue. Het aantal inkopers uit het buitenland bleek met 20% toegenomen tot iets meer dan 1000. Ter vergelijking: de Nederlandse 2-daagse beurs de Modefabriek werd begin deze maand door 5400 mensen bezocht.

De samenstelling van de groep ontwerpers die in London showt verandert bijna ieder seizoen, en eigenlijk weet niemand precies waar hij aan toe is. London Fashion Week is dus op z'n minst verwarrend te noemen. Voordeel van deze chaos is dat je er nog ieder moment voor verrassingen kan komen te staan.

Een van die verrassingen was de nieuwe herfst / winter lijn van het label Tata-Naka dat ontworpen wordt door de Georgische tweeling Tamara en Natascha Surguladze. Het duo bracht een speelse collectie met een knipoog naar grootmoeders verkleedkist. Zijden rokken, paisleymotieven, oversized tricot tops, gecombineerd met een ouderwetse bontstola of kittig kort bontjackje. Sterk contrasterende prints, geappliceerde dierenkoppen en transparant tule. Opvallend detail met een hoge heb-factor zijn de trosjes kleurrijke, parelmoeren bedeltjes en kralen. Die waren terug te zien aan knoopsluitingen, op muiltjes of langs kraag of zoom.

Naar de show van Jonathan Saunders werd reikhalzend uitgekeken. De jonge ontwerper die al een aantal prenetntieuze prijzen in de wacht sleepte, maar pas voor de derde keer een show presenteerde, staat bekend om zijn bijzondere prints. Een kledingstuk van hem kan er soms meer dan 20 bevatten. Gezien de complexiteit van die patronen maakt Saunders zich minder druk om het silhouet en de catwalk werd dan ook gedomineerd door strakke bodysuits, kokerrokken en bomber jacks waarbij de geometrische prints het beste tot hun recht komen.

Hoogtepunten waren de shows van Sophia Kokosalaki, Pringle en Jasper Conran. Kokosalaki presenteerde een chique collectie. Het fijne, synthetische materiaal dat zij o.a. voor gedrapeerde rokken en japonnen had gebruik omschreef zij als 'jelly nylon'. Jasper Conran, de modern classicist van de Britse mode, maakte indruk met een zeer complete collectie. Een strakke vormgeving met sexy SM-elementen. En voor Pringle bracht ontwerper Stuart Stockdale het klassieke erfgoed van de Britse hooglanden met een vette knipoog.

London Fashion Week