Het Italiaanse Benetton zal een bijdrage leveren aan het fonds dat is opgericht om de slachtoffers van de ingestorte Rana Plaza fabriek in Bangladesh te compenseren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Bij het ineenstorten van de fabriek in 2013 kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven.

De beslissing van Benetton om bij te dragen aan het Rana Plaza Donors Trust Fund kwam na een petitie die op touw gezet was door de internationale advocacy group Avaaz, die meer dan een miljoen handtekeningen had verzameld voor een dergelijke actie. Het fonds is opgericht om middelen van een aantal openbare instellingen en particuliere bedrijven te bundelen en zo de 5.000 mensen die getroffen zijn door de Rana Plaza ramp te compenseren.

Eerder liet Benetton nog weten geen geld te willen storten in het fonds, wegens ‘gebrek aan duidelijkheid’ rond de doelstellingen en een gebrek van betrokkenheid van de belangrijkste aandeelhouders. Maar afgelopen vrijdag liet het Italiaanse merk weten met een ‘onafhankelijke en wereldwijd erkende derde partij’ te werken aan een ‘eerlijke en evenredige’ compensatie. Voor 24 april zal het bedrijf beken maken hoeveel geld er in het fonds gestort wordt, want op die datum heeft de ramp twee jaar geleden voltrokken.

"We zijn hoopvol dat Benetton een belangrijke bijdrage zal leveren, zodat de families van Rana Plaza en de werknemers niet aan hun lot worden overgelaten ", zegt Avaaz campagne directeur Dalia Hashad.

Het Rana Plaza Donors Trust Fund, dat geleid wordt door de Verenigde Naties 'International Labor Organisation’ zegt op haar website dat er 40 miljoen dollar nodig is om de claims van slachtoffers en nabestaanden te dekken. Momenteel is er nog 9 miljoen dollar nodig om dat bedrag te bereiken. "Eerlijk gezegd denk ik dat 9 miljoen een eerlijk bedrag voor Benetton zou zijn," zei Avaaz woordvoerder Daniel Boese tegen Reuters.

Door het instorten van de Rana Plaza fabriek in Bangladesh kwamen er 1.134 mensen om het leven. Zo’n 2.515 medewerkers overleefden de ramp.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN