(advertentie)
(advertentie)
Burberry lanceert onderzoeksinitiatief met Royal College of Art

Burberry heeft samen met het in Londen gevestigde Royal College of Art (RCA) de Burberry Material Futures Retail Group opgericht, een onderzoeksinitiatief dat zich richt op innovatie en duurzaamheid. Dat heeft het Britse modehuis bekendgemaakt.

De Burberry Foundation ondersteunt het initiatief met een bedrag van 3 miljoen pond (3,4 miljoen euro) voor het RCA en is volgens het luxemerk het eerste STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics) onderzoekscentrum op een universiteit voor design. Enkele doelen van het onderzoeksprogramma zijn het uitvinden van nieuwe duurzame materialen, het verminderen van afvalstoffen en het kijken naar manieren waarop de industrie productie kan bevorderen en klantbeleving kan veranderen.

Van de 3 miljoen pond gaat 750.000 pond (854.000 euro) naar het al bestaande Burberry Design Scholarship. Het is de eerste in een verdere reeks subsidies die Burberry nu heeft bekendgemaakt.

Het project begint als een virtuele hub in het RCA en wordt tegen 2020 omgebouwd tot een fysieke ruimte, wanneer de universiteit is verhuisd naar een nieuw gebouw in Battersea. “De groep zal een brede werkomgeving bestrijken, van het onderzoeken en ontwikkelen van innovatieve duurzame materialen tot het ontwerpen van nieuwe fabricagemethoden, evenals het koesteren en ondersteunen van nog meer Brits design-talent,” zegt CEO Christopher Bailey.

De subsidie is tevens in lijn met Burberry’s nieuwe responsibility agenda die drie doelstellingen voor de komende vijf jaar bevat: om een miljoen mensen in de gemeenschappen van het bedrijf en de verdere luxe industrie te ondersteunen, ervoor te zorgen dat alle Burberry-producten tenminste één element bevatten dat het milieu positief verandert en een aanpak te ontwikkelen om afval te hergebruiken.

Beeld: Burberry Facebook

10 jaar later: Zo is het nu met Café CostumePROFIEL

In maart loopt Bruno Van Gils maar nét de Award Antwerpse Jonge Ondernemer van het Jaar mis. Samen met zijn twee nichten, Saskia en Angélique, richtte hij in 2006 het à-la-carte-maatpakmerk Café Costume op, in een winkeltje van 70 vierkante meter.

De drie worden geboren binnen de bekende kleermakersfamilie Van Gils maar het is Bruno, afgestudeerd aan de Antwerpse Academie, die op het idee komt om het klassieke kostuum opnieuw schwung te geven. Ze openen een kantoor-annex-meeting-en-showroom op het Antwerpse Zuid, tegen 2009 zijn ze winstgevend. Nu, 10 jaar na de start, heeft Café Costume 7 boetieks met bijhorend personeel, bij de laatste telling goed voor 4000 kostuums per jaar en een omzet van 6 miljoen euro.

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume

Made to measure

Opzet: de klant kiest. Een uur lang krijgt hij alle aandacht. Tailoring à la carte heet het: maten worden opgenomen en de klant kiest zelf hoe het pak, jasje of smoking eruit ziet - van snit en stof tot en met de knopen. Daarna volgt nog minstens een pasbeurt, tot het perfect zit. Elk pak is een unieke co-creatie van Café Costume en de klant.

Die op maat gemaakte kwaliteit blijft wonderwel betaalbaar, met een tweedelig maatpak vanaf 590 euro, een driedelig vanaf 660 euro. Dat komt omdat er geen tussenhandelaars zijn. Het merk werkt met eigen productiebedrijven en haalt stoffen rechtstreeks bij de producenten, vaak minder gekend en daarom goedkoper maar die wel voor kwaliteit staan. Onder meer daardoor legt de economische crisis tijdens de beginjaren hen geen windeieren: klanten die normaal voor een duurder merk kiezen, gaan nu bij Café Costume langs.

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume

Op café

Een achtergestelde lening van CultuurInvest – dat investeert in de Belgische culturele en creatieve industrie - helpt hen bij het financieren van een tweede shop in Gent, in 2009. Elk filiaal ziet er anders uit: qua pand, uitstraling en interieur, maar ook voor het personeel gaat het label op zoek naar persoonlijkheden. Bedoeling is dat de klant zich thuis voelt, de persoonlijke aanpak primeert. De naam 'Café Costume' doet dan ook denken aan iets gezelligs, zeker niet aan een stijf maatpak. Het vat de werkwijze mooi samen: ‘Café ‘staat voor gezelligheid, humor en creativiteit maar ook het brede aanbod, de menukaart van een café. ‘Costume’ benadrukt het maatwerk, de kwaliteit, de authenticiteit.

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume

Top of mind

Het traditionele ‘tailoring’ wordt in een nieuwe, hippe verpakking gestopt, een aanpak die zowel de oudere als jongere generatie weet te smaken. Naast advocaten en bankiers weet elke Belgische bruidegom en getuige z’n weg naar Café Costume te vinden, maar ook Belgische muzikanten en tv-persoonlijkheden dragen het merk hoog in het vaandel - denk aan de kunstenaar Borremans, presentator Bent Van Looy en de muzikanten van 2 Many DJ’s en Triggerfinger.

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume

Samenwerkingen

Café Costume innoveert niet alleen op vlak van productie, met geavanceerde stoffen of nieuwe accessoires zoals de eigen witte sneakers en klassieke schoenen. Ze geven ook graag een twist aan hun producten, vaak door samenwerkingen met kunstenaars en artiesten (Baloji, Alex Salinas...), events (Movember) of andere merken (Eastpak, Atelier 11, Damn...). Sinds vorig jaar laat je je kostuum desgewenst voeren met de limited edition Magritte-voering, nieuw zijn de manchetknopen met 3-D weergave van twee schilderijen van de Belgische surrealist.

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume

Shops

Het Antwerpse hoofdkwartier blijft de flagshipstore, maar werd uitgebreid met The Bar waar je tijdens het creatieproces van je eigen kostuum aan een huisgemaakte cocktail kan nippen. Ook Gent, Kortrijk en Brugge hebben een eigen boetiek, Brussel heeft er twee: eentje in de Dansaertstraat en een in Elsene.

In de toekomst ziet Bruno Van Gils het merk ook internationaal gaan: “Mijn grote droom is een internationale groei met Café Costume, nadat we in een winkeltje van 70 vierkante meter in Antwerpen zijn gestart”, laat hij onlangs nog optekenen.

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume

Winkelbeeld: Cafe Costume Ixelles, Brussel. Credit: Frank Stabel and Ties Bemelmans

Cafe Costume x Magritte beelden - Copyright_Athos_Burez_for_Cafe_Costume

Kostuumjasje Cafe Costume x Magritte Decalcomania. Copyright_C.H._ADAGP_Paris_2016

Lookbookfoto SS17. Credit: Alex_Salinas

10 jaar later: Zo is het nu met Café Costume In juni besteedt FashionUnited aandacht aan de internationale Mannenmodeweken. Voor alle reads over mannenmode klik hier.
DivaNoor biedt Parijse mode aan Arabische consumenten

Dat er vanuit de Westerse markten steeds meer aandacht is voor consumenten in het Midden-Oosten bleek al vaker met de lancering van speciale moslimacollecties door merken als Nike en Mango. Vrouwelijke consumenten uit het Midden-Oosten hebben nu ook de beschikking over luxeproducten van verschillende Westerse, met name Parijse labels. Het nieuwe e-commerce platform DivaNoor brengt high-end mode naar de Arabische markt.

De webshop DivaNoor werd onlangs gelanceerd en biedt producten in de categorieën kleding, accessoires, sieraden, lederwaren, lingerie en verzorgingsproducten van met name Franse luxemerken uit Parijs. Consumenten kunnen op maat gemaakte artikelen bovendien rechtstreeks aanvragen bij de boetieks in Parijs. De webshop is beschikbaar in zowel Engels als Arabisch.

DivaNoor brengt high-end mode naar Midden-Oosten

“Is luxe niet bedoeld om uniek en zeldzaam te zijn? Wij werken samen met ambachtslieden die items maken die zijn bedoeld om jarenlang mee te gaan en op verschillende generaties te worden doorgegeven,” meldt DivaNoor op haar website. Op het platform zijn producten van luxe labels en designers als Fred Sathal, Catherine Gaillard, Bonsavoir, Amy Gattas en Sestra beschikbaar.

Naast een webshop, is DivaNoor naar eigen zeggen een platform dat de Franse en Midden-Oosterse culturen wil samenbrengen. “Al eeuwenlang is het verhaal van culturele relaties tussen Frankrijk en het Midden-Oosten een van wederzijdse fascinatie. DivaNoor heeft besloten deze affiniteiten te cultiveren door een markt te bouwen waarin Franse ontwerpers hun limited edition producten presenteren aan stijlvolle Arabische vrouwen,” zei een woordvoerder van DivaNoor over de lancering. Het platform toont de Franse manier van leven aan het Midden-Oosten, onder andere door korte artikelen bij verschillende producten onder het kopje ‘editorial’.

A post shared by DivaNoor (@divanoorstore) on

De retailmarkt van het Midden-Oosten is al enige tijd groeiende en zeker vermogende landen als Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten trekken daarom steeds meer luxemerken aan. Ook de populariteit van e-commerce in de Arabische markt is aan het stijgen.

Mode uit zowel de Westerse als Arabische markt wordt steeds vaker gecombineerd. Zo lanceerde Mango al enkele keren een Ramadan-collectie en kwam Nike eerder dit jaar met de Nike Pro Hijab voor vrouwlijke moslimsporters. Ook kunnen moslima’s sinds begin dit jaar voor het eerst terecht bij De Bijenkorf voor hoofdbedekking.

Beeld: DivaNoor website

De Belgische Modefederatie Creamoda onthulde de resultaten van haar Belgische modeonderzoek op 21 juni bij Kattebroek te Dildeek. Een defilé was onderdeel van de avond.

Belgische merken als Caroline Biss, Marie Mero, Xandres, Hampton Bays, Mayerline, Ameline, Just in Case, Oni Onik, NXI, Zilton, Gymp, Lemon Beret, Emoi, Ebound en X-Peak presenteerden een sneak peek van hun herfst/winter 2017-collectie.

Bekende Belgische dames als Annelies Törös, Nele Somers, Virginie Claes en Kim Van Oncen liepen mee in de modeshow.

Een beeldverslag:

Kijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x CreamodaKijken: Belgisch defilé Belmodo x Creamoda

Belgen zijn fan van hun Belgische mode maar kennen die eigen modemerken onvoldoende, zo blijkt uit een onderzoek van de Belgische modefederatie Creamoda, uitgevoerd door iVox, onder 2000 Belgen. Zo’n 84 procent van de respondenten van het onderzoek pleit ook voor een herkenbaar label.

Foto's: via Creamoda © Jana Germanus

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaanREPORTAGE

Van een kleinschalige denimfabriek in Urbania, Italië tot een moderetailer met internationale bekendheid. Het Nederlandse label Garcia Jeans bestaat 40 jaar en dat werd donderdagavond gevierd met de presentatie van de nieuwe dames-, heren- en kindercollecties.

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaan

Inkopers uit verschillende Europese landen, pers en bloggers kwamen voor de gelegenheid samen in het Hulstkampgebouw aan de Maaskade in Rotterdam. Het authentieke pand was het toneel van twee catwalkshows, waarbij Garcia Jeans haar nieuwe lente- en zomercollecties 2018 voor volwassen en kinderen los van elkaar toonde.

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaanIn Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaan

Garcia Jeans viert 40ste verjaardag met presentatie van nieuwe collectie

De damescollectie van Garcia Jeans wordt gedomineerd door kledingstukken in verschillende blauwtinten. Enkele van de jasjes, broeken, truien, T-shirts en jumpsuits zijn bovendien bedrukt met grafische prints. Voor heren was naast blauw ook legergroen een belangrijke kleur. De mannencollectie bestaat uit items als spijkerjasjes en -blouses, colberts, T-shirts en bomberjacks.

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaan

De kinderkledingcollectie is wat gekleurder dan de lijn voor volwassenen. Kleuren als roze, blauw en oranje kwamen voor in de collectie, die onder andere bestaat uit rokjes, truien, T-shirts en jasjes.

Wow, what a show! #garcia40years #garciajeans #fashionshow

A post shared by Garcia Jeans (@garciajeans) on

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaan

Garcia Jeans: van kleinschalig bedrijf tot internationaal modemerk

Garcia Jeans ontstond veertig jaar geleden in Urbania, Italië toen Maurizio en Isabel Garcia elkaar ontmoetten en besloten een kleinschalige denimfabriek op te starten. Twee jaar later kwam het stel in contact met de Nederlandse onderneming Eurobrooks, dat op zoek was naar een authentieke Italiaanse leverancier van jeans. Een samenwerking gebaseerd op Nederlandse bedrijfsvoering en Italiaanse stijl ontstond. Het merk produceerde destijds alleen spijkerbroeken totdat het in 1995 uitbreidde met een volledige kledingcollectie voor volwassenen. Drie jaar later kwam daar ook een kinderkledinglijn bij.

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaan

Vanaf 2006 ging Garcia Jeans sterker inzetten op professionele groei, wat resulteerde in collecties van betere kwaliteit en financiële groei. Inmiddels is Garcia Jeans een internationaal modemerk dat wereldwijd beschikt over zo’n 2.000 multibrand- en 50 monobrandstores en 75 shop-in-shops. De retailer heeft momenteel 250 medewerkers in dienst en is actief in ruim twintig markten, waaronder bijna alle Europese landen, Azië en Canada.

In Beeld: Garcia Jeans viert 40-jarig bestaan

Homepagefoto: Garcia Jeans Facebook, overig beeld: FashionUnited

E-tailer Yoox duikt de wereld van de augmented reality (AR) in met de lancering van de ‘Try, Share and Shop’-dienst. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de app Lumyer, waarmee gebruikers AR-effecten aan foto’s en video’s kunnen toevoegen. Dat melden diverse media.

De samenwerking is een primeur in de modewereld, waar Yoox de eerste retailer is die een set filters ontwikkelt waarmee de ruim 16 miljoen Lumyer-gebruikers accessoires virtueel kunnen passen, delen en kopen. De technologie van de app biedt gebruikers van zowel iOS als Android de mogelijkheid zichzelf te zien terwijl ze tassen, zonnebrillen en sieraden passen. Daarmee kunnen ze zogenaamde ’live fashion shoots creëren, afbeeldingen die kunnen worden gedeeld via social media. De items kunnen ook via de app worden gekocht.

Het partnerschap met Lumyer is voor Yoox een manier om consumenten wereldwijd op een persoonlijke manier te benaderen. Het maakt tevens deel uit van een groter plan om consumenten steeds te blijven verrassen. “Met de samenwerking zijn we van mening dat onze klanten een meer aantrekkelijke en speelse winkelervaring op hun mobiel hebben,” stelt Yoox-voorzitter Alessandra Rossi.

“Het is fantastisch om met Yoox samen te werken en het te verwelkomen als onze exclusieve retailpartner,” zegt Diego Mortillaro, CEO van Lumyer. “Lumyer biedt gebruikers de mogelijkheid om visueel prachtige en unieke foto’s en video’s te creëren en door samen te werken met Yoox en haar assortiment aan accessoires, wordt de visuele app verder versterkt,” aldus Mortillaro.

Fendi heeft de handen ineengeslagen met de Zuid-Koreaanse K-pop artiest Tae Yang voor een capsule collectie genaamd ‘Fendi for TaeYang’. De samenwerkingscollectie wordt volgende maand gelanceerd.

Samen met Tae Yang ontwierp creatief directeur Silvia Venturini Fendi een lijn bestaande uit jassen, truien, T-shirts en accessoires met opdrukken van madeliefjes, welke het handelsmerk van de zanger zijn.

A post shared by TAEYANG (@__youngbae__) on

De jasjes en bomberjacks uit de ‘Fendi for TaeYang’-collectie bevatten rubberen details en zijn bedrukt met woorden als ’Faith’ en ’Passion’, net als de oversized T-shirts. De tassen zijn gemaakt van kalfsleer en zijn verkrijgbaar in het zwart of rood. Prijzen variëren van 400 euro tot 8.500 euro.

De collectie wordt op 27 juli gelanceerd in Hong Kong. Van tevoren zijn de items al beschikbaar voor pre-order via Fendi’s website.

Belgische American Outfitters wordt kinderlabel AO76

Als familiebedrijf draait American Outfitters al mee sinds de jaren 70 en zopas gaf het nog een nieuwe wending aan z’n succesverhaal, met een nieuwe naam en smallere doelgroep.

American Outfitters start in 1976 als distributeur van populaire Amerikaanse sportswear labels als Fruit of the Loom en Hanes. Het Belgische label is mede verantwoordelijk voor de introductie van hoodies en casual streetwear in het Belgische straatbeeld...

Drie zussen

Het duurt niet lang voor er eigen collectie komt, geïnspireerd op die Amerikaanse casual cool. Tom Van Doorslaer, sales & marketing manager bij AO76 vertelt aan FashionUnited: “De oorsprong van AO76 gaat, zoals de naam weggeeft, terug tot 1976. In dat jaar start Etienne Vandemoortele, vader van de huidige eigenaressen, met de import van Amerikaanse kleding. Hieruit ontstaat in 1992 uiteindelijk het merk American Outfitters, dat door de drie zussen - Nathalie, Patricia en Caroline - uitgebouwd wordt tot een merk van dames- en kinderkleding met internationale faam. Het label staat mee aan de wieg van het succes van de Belgische mode.”

Belgische American Outfitters wordt kinderlabel AO76

Kids only

American Outfitters afgekort naar AO76, volgens het merk zelf om de roots en heritage te onderstrepen. Maar niet alleen de naam verandert: “Vorig jaar hakten we de knoop door om ons volledig te gaan focussen op de kidscollectie onder de naam A076. De thema’s van de collectie zijn nog steeds Amerikaans geïnspireerd - nog een knipoog naar het verleden. AO76 ontwerpt en bedenkt de volledige collectie intern, wat een erg arbeidsintensief en tijdrovend creatief proces is. Aangezien de kidscollectie de laatste jaren steeds sterker werd in de verkoop - en business wise doorheen de jaren ook de belangrijkste collectie werd voor het bedrijf - besloten we de focus volledig op kids te leggen”, aldus Van Doorslaer.

”De kidscollectie werd in de afgelopen jaren steeds sterker in de verkoop - en business wise de belangrijkste collectie voor het bedrijf. Daarom hebben we besloten de focus volledig op kindermode te leggen,”

Tom Van Doorslaer, sales & marketing manager bij AO76
Belgische American Outfitters wordt kinderlabel AO76

Ronkende namen: niet alleen succes in België

Naast Belgische flagship stores in Antwerpen, Brussel, Gent en Knokke, kent AO ook succes in het buitenland, met eigen corners in winkels als Le Bon Marché in Parijs, het New Yorkse Barneys, Level Kids in Dubai, Jofré in Barcelona, La Rinascente in Milaan en Via Luisa Roma in Firenze. Van Doorslaer: “Belgische kindermode staat hoog aangeschreven in het buitenland. AO76 is daarbij één van de voortrekkers, naast enkele andere Belgische merken. In onze buurlanden liggen we naast de grote internationale labels. In augustus opent de eerste flagship in Nederland, in Den Bosch. Er wordt daarnaast ook samengewerkt met de toonaangevende webshops uit de buurlanden zoals Smallable, Zalando en De Bijenkorf. AO76 wordt vandaag wereldwijd verdeeld in bijna 300 verkooppunten, van L.A tot in Zuid-Korea.”

”In augustus opent de eerste AO flagship in Nederland, in Den Bosch.”

Tom Van Doorslaer, sales & marketing manager bij AO76
Belgische American Outfitters wordt kinderlabel AO76

Wordt verwacht...

Dit najaar hoopt AO76 de ongedwongen lifestyle nieuw leven inblazen door in de collectie referenties de easy cool van het Amerika van de jaren zeventig toe te voegen, uit bijvoorbeeld Aspen en Colorado. Op de jongenskleding zijn verwijzingen gemaakt naar bergen, bossen en skivakanties. In de meisjeskleding zijn hertenprints, borduurwerk, grove ruiten gemixt met Canadees geïnspireerde jacquard.

Foto’s: AO campagne lente/zomer en herfst/winter 2017 collectie.

Actievoerders onderbreken interview Michael Kors

Tijdens een gesprek tussen Michael Kors en Aline Cho in het Metropolitan Museum of Art in New York gisteravond heeft een deel van 20 anti-bont protestanten het podium overgenomen. Het gesprek werd live op woensdagavond via Facebook.

Kors had nog geen 10 minuten plaatsgenomen toen de protestanten verschenen met onder andere spandoeken en herhaalden de teksten ‘Michael Kors heeft bloed op zijn handen’ en ‘bont is niet in de mode, bont is geen compassie’. De protestanten werden al snel verwijderd door personeel van het museum waarna het interview verder ging. Kors leek niet onder de indruk en zei: “Nooit een saai moment. Het is nou eenmaal mode.”

Afgelopen september werd Michael Kors ook al geconfronteerd met protestanten die toen voor zijn winkel in Soho, stonden.

Beeld: Michael Kors Website

‘Belgische mode geliefd, maar onvoldoende gekend’; Creamoda wil meer visibiliteit creëren

Belgen zijn fan van hun Belgische mode maar kennen die eigen modemerken onvoldoende, zo blijkt uit een onderzoek van de Belgische modefederatie Creamoda, uitgevoerd door iVox. Zo’n 84 procent van de respondenten van het onderzoek pleit ook voor een herkenbaar label.

De Belgische modefederatie Creamoda en iVOX vroegen deze lente 2000 Belgen naar hun houding tegenover mode in het algemeen en Belgische mode specifiek, aangevuld met kennisvragen over de Belgische merken. “Met dit modeonderzoek willen wij de Belgische mode een boost geven en meer visibiliteit creëren,” legt Wendy Luyckx, communicatie-verantwoordelijke bij Creamoda, uit.

Uit het onderzoek blijkt mode belangrijk, zo ziet 6 op 10 er graag steeds piekfijn uit, 1 op 4 is kleding snel beu (en verslijt ze dus niet), 1 op 3 zegt veel interesse te hebben in mode.

Made in Belgium

Bijna de helft van de mensen zegt een voorkeur te hebben voor Belgische merken (46 procent), om de Belgische economie te steunen (80 procent), maar ook omwille van de betere kwaliteit (57 procent) en unieke stijl (30 procent). Volgens het onderzoek is 36 procent bereid een hogere prijs te betalen voor Belgische mode. Daar wringt echter vaak ook het schoentje: 7 op de 10 vindt Belgische merken te duur. Eenzelfde percentage vindt het aanbod te beperkt.

‘Belgische mode geliefd, maar onvoldoende gekend’; Creamoda wil meer visibiliteit creëren

Onvoldoende kennis

De liefde voor eigen merken is goed nieuws voor de Belgische modesector, ware het niet dat bijna 2 op 3 Belgen geen enkel Belgisch kledingmerk kan noemen. Wel 8 op de 10 Belgen geeft toe het verschil niet te kennen tussen Belgische en niet-Belgische merken. Uit het onderzoek blijkt dat de bekendste nationale labels Dries Van Noten, Caroline Biss, Natan, Essentiel, Eskimo, Mayerline, Terre Bleue, Marie Jo, PrimaDonna, Woody en Xandres zijn.

"De modecollecties van merken van eigen bodem verkopen goed, maar de consumenten weten daarom nog niet per se dat het Belgische merken zijn. We moeten de merken nog wat dichter bij de consument brengen", verklaart Luyckx tegen De Morgen.

De bekendste nationale labels zijn Dries Van Noten, Caroline Biss, Natan, Essentiel, Eskimo, Mayerline, Terre Bleue, Marie Jo, PrimaDonna, Woody en Xandres

‘Belgische mode geliefd, maar onvoldoende gekend’; Creamoda wil meer visibiliteit creëren

Creamode pleit voor Belgisch label: Made in Belgium

“Initiatieven zoals ‘Ik Koop Belgisch’/’J’achète du Belge’, opgestart door Flanders DC in 2015, zijn zeer waardevol en een ideale manier om de consument te informeren waar Belgische merken kunnen worden gekocht. Zowel de stickeractie als de website zijn sterke manieren om de consument wegwijs te maken. Maar wat nog belangrijker is en hier perfect op aansluit is te tonen wélke van de merken in de winkels Belgisch zijn. Een Belgisch modelabel bijvoorbeeld zou daarbij kunnen helpen en een volgende stap kunnen zijn,” aldus Luyckx in een statement.

Ook op een aantal kennisvragen over de Belgische modesector in het algemeen, scoort de Belg ondermaats, met een gemiddelde van 3 op 10. Slechts 10 procent van onze landgenoten haalt een voldoende. Daarnaast heeft maar 1 op de 10 al gehoord van de #ikkoopBelgisch-campagne (de nationale campagne van het Flanders Fashion Institute en Design Vlaanderen die het kopen van Belgische mode aanmoedigt, red.), en minder dan 1 op de 20 heeft de bijhorende sticker gezien. Toch wil de helft graag deze merken kennen en voorrang geven aan winkels waar je Belgische mode kunt kopen. Zo’n 84 procent is dan ook voorstander van een duidelijk label voor het promoten van Belgische mode.

“Met dit modeonderzoek willen wij de Belgische mode een boost geven en meer visibiliteit creëren,”

Creamoda

Shopgewoontes van de Belgen

Er waren ook nog enkele andere bevindingen wat Belgen en mode betreft. Zo houdt hij/zij van winkelen: 39 procent gaat minstens 1 keer per maand voor zichzelf, vaak in een winkelketen. Als aanleiding zijn solden of promoties erg belangrijk, gevolgd door versleten kleding, een speciale gelegenheid of een emotionele reden (zichzelf eens goed in de watten leggen). Gemiddeld wordt er 65 euro per maand neergeteld voor kleding voor zichzelf, vrouwen spenderen daarbij 22 procent meer dan mannen. Mannen geven dan weer bijna dubbel zoveel uit aan de garderobe van hun partner dan vrouwen.

‘Belgische mode geliefd, maar onvoldoende gekend’; Creamoda wil meer visibiliteit creëren

Een op vijf Belgen zoekt minstens een keer per maand vestimentaire inspiratie op sociale media, een op tien kijkt op modeblogs en -websites. Online kleding kopen doet 1 op 3 echter nooit, 7 procent shopt dan wel weer hoofdzakelijk via internet - vooral voor het gemak, de prijs en omdat het tijdbesparend is. De fysieke winkel blijft populairder omdat je alles onmiddellijk kan passen en niets hoeft terug te sturen. Het persoonlijk contact blijkt minder belangrijk.

Ik koop Belgisch-campagne naar Brussel en Wallonië

De 'Ik Koop Belgisch'-campagne wordt binnenkort ook uitgebreid naar Brussel en Wallonië, waar het 'J'achète du Belge' wordt.

‘Belgische mode geliefd, maar onvoldoende gekend’; Creamoda wil meer visibiliteit creëren

Foto’s: Screenshots persbericht Creamode intobelgianfashion

Portret: Edouard Vermeulen van Natan. Credit: Natan.

Catwalkfoto: Dries van Noten herfst/winter 2017 collectiepresentatie in Parijs. Credit: Catwalkpictures.

Sticker: Ik koop Belgisch via de Facebookpagina van de campagne