• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Wie is Dior’s nieuwe creatief directeur Maria Grazia Chiuri?

Wie is Dior’s nieuwe creatief directeur Maria Grazia Chiuri?

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Nu Raf Simons het hoofdstuk als creatief hoofd van Christian Dior succesvol heeft afgesloten en zijn debuut heeft gemaakt op de Italiaanse herenmodebeurs Pitti Uomo, lijkt het Franse modehuis zijn opvolger eindelijk te hebben gevonden. Mogelijk stelt Dior Maria Grazia Chiuri, momenteel één van de creatief directeurs van Valentino, aan als nieuw creatief hoofd van het luxemerk.

Volgens twee bronnen dichtbij de kwestie zou het modehuis de aanstelling van Chiuri na de Dior-modeshow begin volgende maand officieel gaan bekendmaken, schrijft persbureau Reuters. Dior heeft hier vooralsnog geen reactie op gegeven. Als Chiuri daadwerkelijk als opvolger van de Belgische ontwerper Raf Simons wordt benoemd, schrijft ze geschiedenis als de eerste vrouwelijke creatief directeur die Dior ooit heeft gekend. Ze treedt in de voetsporen van bekende namen als Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferré en John Galliano. Wat kunnen we verwachten als Chiuri één van de belangrijkste functies bij Dior gaar vervullen?

Valentino’s Maria Grazia Chiuri mogelijk nieuw creatief hoofd van Dior

Chiuri, geboren in Rome in 1965, trad op verzoek van voormalig creatief directeur Valentino Garavani in 1999 toe tot het accessoiresteam van Valentino. Daar creërde ze onder andere de bekende Rockstud schoenen en tassen. “Ik vind ze geweldig. Wanneer je in mijn kledingkast kijkt, zie je alleen maar Rockstud’s in verschillende kleuren,” zei Chiuri in een interview met Elle. In de vijf jaar na de lancering in 2010, hebben de Valentino Rockstud’s bijgedragen aan een omzetstijging van 36 procent bij het modehuis. “Ik weet nog dat we in het kantoor binnenkwamen met de platte schoenen met studs. Toen werden juist veel hakken gedragen. Het voelde heel nieuw,” vertelde de ontwerpster aan Vogue na het winnen van International Designer Award vorig jaar.

Chiuri en haar zakenpartner Pierpaolo Piccioli, die na het vertrek van Garavani in 2007 beide de creatieve leiding bij Valentino namen, werken al twintig jaar samen. Beide ontwerpers studeerden aan het Istituto Europeo di Design in Rome voordat ze elkaar via een gemeenschappelijke vriend leerden kennen. Toen Chiuri in 1989 als ontwerper bij luxemerk Fendi aan de slag ging, vroeg ze Piccioli om met haar samen te werken op de accessoiresafdeling. Daar ontwierpen ze samen onder andere de bekende Baguette tas. In 1999 verlieten Chiuri en Piccioli Fendi voor Valentino, waar ze zich in de loop der jaren behoorlijk omhoog wisten te werken, uiteindelijk tot creatief directeurs. Niet alleen van de accessoiretak van Valentino, maar later ook van de dames- en herenkledinglijnen.

Chiuri, die met haar man en twee kinderen in het centrum van Rome woont, is de dochter van een couturier en is “geboren in de mode”, vertelde ze eerder in een interview met W Magazine. Samen met Piccioli wordt ze geroemd om het transformeren van Valentino tot één van de sterkste en snelst groeiende luxemerken in termen van omzet. Met dank aan hun creatieve leiding, staat het modehuis bekend om de romantische, luchtige en elegante ontwerpen. Chiuri gelooft wel dat stijl snel kan veranderen, verklaarde ze eerder aan The Telegraph. “Overdag wil je minimalistisch gekleed zijn en in de avond wil je misschien wel groots uitpakken met veren. Vandaag de dag gaat mode over het dragen wat goed voelt op een bepaald moment.”

Van Chiuri en Piccioli werd al eerder gezegd dat ze een vergelijkbaar effect hebben op Valentino als dat Raf Simons had op Dior. Met hun stijlen hebben ze het modehuis naar een hoger plan weten te tillen. En dat zal Chiuri nog steeds moeten doen wanneer ze haar nieuwe functie bij het Franse luxemerk vervult. Ze zal op dit moeilijke moment de uitdagende taak krijgen om de dalende omzetten waarmee Dior al anderhalf jaar kampt, te bestrijden en het luxebedrijf te transformeren.

Gezien de twee ontwerpers al meer dan twee decennia samenwerken, heerst de vraag of Piccioli Chiuri zal volgen naar Dior of alleen achterblijft bij Valentino. Dior heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Beeld: Valentino Facebook, Catwalkpictures.com

Dior
Maria Grazia Chiuri
Valentino