• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Herman Hovestad wordt interim CEO Mexx

Herman Hovestad wordt interim CEO Mexx

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Het failliete Mexx is druk bezig met het realiseren van een doorstart. Een week na het faillissement heeft curator Frits Kemp Herman Hovestad aangesteld als interim-CEO van Mexx. Hij zal het bedrijf door het faillissement moeten leiden en met geïnteresseerde partijen rond de tafel gaan zitten om een mogelijke doorstart te realiseren.

Samen met CFO Mehul Tanka en president en CCO Julia Hansen moet Hovestad zorgen voor een adequate informatievoorziening en besluitvorming voor het bedrijf, laat curator Kemp in een memo aan medewerkers weten. Hovestad is aangesteld als ‘extern adviseur’, maar zal in de praktijk functioneren als interim CEO. Hovestad is partner van Custom Management en is gespecialiseerd in crisismanagement. Hij werkte tussen september 2012 en juli 2013 als interim CEO bij de Free Record Shop. Het is toen niet gelukt om een faillissement te voorkomen.

‘Overname van failliete Mexx is nog onduidelijk’

Curator Kemp laat weten dat er hard gewerkt wordt aan het veiligstellen van de onderneming en het oplossen van directe problemen. Ook wordt veel aandacht besteed aan het spreken met geïnteresseerde partijen over verkoop van delen van het concern. "Het is nog niet duidelijk of er een overname kan worden gerealiseerd en zo ja, hoe deze overname eruit zal zien. De gesprekken worden komende week voortgezet," schrijft de curator. Sinds vorige week hebben medewerkers van de curator alle panden van Mexx bezocht, zowel de winkels en shop-in-shops als het hoofdkantoor en het warehouse in Voorschoten. De curator spreekt van een ‘bewonderenswaardige positieve instelling van het personeel in deze moeilijke tijd’.

“We zijn diepbedroefd dat dit de uitkomst is,” liet Julia Hansen deze week aan de media weten. “Mexx heeft een speciale plaats in de harten van onze klanten wereldwijd en reactie op de nieuwe collecties was zo bemoedigend. Maar helaas wordt de handel uitgedaagd door een vertraging van orders en retailverkoop, vooral in Europa, met de impact van de Russische muntwaarde, de politieke onrust in Oost-Europa en de promotionele prijsdruk in Canada.” Niet alleen de slechte economische omstandigheden zijn oorzaak geweest van de neergang van Mexx stelt curator Kemp echter; volgens hem is het merk er onvoldoende in geslaagd om nieuwe doelgroepen aan te boren. Toch geeft Hansen de hoop nog niet op. “We zijn nu gefocust op de overname van onze gewaardeerde medewerkers en industriepartners. Mexx is een veerkrachtige naam en biedt een unieke positie in de markt voor een moeiteloze stijl."

Mexx werd onlangs failliet verklaard, nadat het al enkele jaren verliezen op zijn naam schreef. Kort voor het slechte nieuws had het merk nog een nieuwe flagship store aan de Hartenstraat in Amsterdam geopend, en was er een heropening van de webshop voor de feestdagen aangekondigd. Het faillissement betrof alle grote onderdelen van het bedrijf: Mexx Europe International, Mexx Holding Netherlands, Mexx Europe en Mexx Europroduction. Curator Kemps besloot om de 315 Mexx-vestigingen open te houden om de winkelvoorraden te verkopen en om zo snel mogelijk een nieuwe partij te vinden voor de overname.

Het faillissement komt niet uit de lucht vallen; het gaat al jaren slecht met Mexx. Sinds het vertrek van oprichter Rattan Chada in 2006 halveerde de omzet met een half miljard euro, wat te wijten was aan een groot aantal winkelsluitingen. Sinds 2011 is Mexx eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij The Gores Group, maar een minderheidsbelang bleef in handen van het Amerikaanse Liz Claiborne concern. In de afgelopen twee jaar hebben drie verschillende managementteams aan het roer gestaan bij het modebedrijf. In 2013 werd na 20 jaar de flagshipstore aan de Kalverstraat in Amsterdam gesloten, tevens baarde de sluiting van de webstore veel opzien in de modebranche. Bij Mexx werken zo’n 1.500 mensen, waarvan 500 in Nederland. De keten telt 315 Europese winkels, waaronder veel franchise winkels, outletwinkels en store-in-stores.

Mexx