Jean-Paul Gaultier kondigt zijn musical Fashion Freak Show aan

De flamboyante Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier viert vijftig jaar popcultuur met een eigen theaterstuk. De musical Fashion Freak Show zal volgend jaar oktober in Parijs in première gaan. Daarna zal de show ook in andere landen te zien zijn.

Gaultier, bekend vanwege zijn theatrale catwalkshows, zet zijn excentrieke, schandalige en provocatieve persoonlijkheid in om in het iconische Folies Bergère theater in Paris een voorstelling te geven dat het midden houdt tussen cabaret en modeshow.

Jean-Paul Gaultier

In de show komt zijn hele leven aan bod: van zijn jeugd en zijn eerste stappen in zijn carrière tot aan zijn grootste modeshows en wilde nachten in Le Palace Parijs en Londen. Fashion Freak Show is ook een eerbetoon aan alle artiesten die hem door de jaren heen geïnspireerd hebben: popartiesten Madonna en Kylie Minoque, filmregisseurs Pedro Almodovar en Luc Besson en dansers Régine Chopinot en Angelin Prejlocaj.

“Ik wil anders-zijn júíst laten zien. In alles zit schoonheid, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt.".

Jean-Paul Gaultier

“Deze show vertelt het verhaal van mijn leven, alles wat ik heb ervaren, gezien en waarvan ik gehouden heb. Er komen verhalen aan bod die ik nog nooit eerder heb vertelt”, vertelt Gaultier aan FashionUnited. “Door een uitzending op tv over een voorstelling in Folies Bergère ontdekte ik de entertainmentwereld en aan de hand van "Falbalas", een film van Jacques Becker, leerde ik over modeshows. Deze twee werelden wil ik samenbrengen in één musical. Het is heel spannend dat ik dit mag doen op het toneel van Folies Bergère.”

De Fashion Freak Show wordt in het persbericht omschreven als één groot feest waarin Gaultier iedereen zal verrassen. De ontwerper creëert voor de productie tien nieuwe outfits.

Een feest van anders-zijn

Gaultier schreef de musical zelf. Hij produceert de Freak Show samen met actrice, scenarioschrijver en regisseur Tonie Marshall. Marion Motin – die eerder samenwerkte met Madonna - neemt de choreografie voor haar rekening. De cast bestaat uit acteurs, dansers en circusartiesten die allemaal een “uitgesproken, larger than life-, grof en sexy karakter vertolken”. De muziek varieert van disco tot punk en pop tot aan rock, de playlist van zijn leven zegt hij zelf.

Over de inhoud van de show laat Gaultier los dat het zal gaan over de invloed van plastische chirurgie en de ijdelheid van social media. Dat is ook de inspiratie geweest voor een aantal kostuums. Gaultier: “Kleding zegt zoveel over de tijd waarin we leven en de manier waarop we vrouwelijkheid, mannelijkheid, seksualiteit en anders-zijn benaderen. Het zegt zoveel over hoe gelimiteerd er wordt gedacht in een maatschappij.”

“Ik wil anders-zijn júíst laten zien. In alles zit schoonheid, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Ik heb mij altijd aangetrokken gevoeld tot de freaks, de gekkies en de onruststokers. Ik wil dit aan iedereen laten zien. Het stuk gaat over vreugde, dromen en ik wil dat iedereen die de zaal verlaat dit een stukje gelukkiger doet dan toen hij of zij naar binnen liep. Het wordt een groot geest! Ik hoop dat het publiek evenveel van de show zal genieten als dat ik had toen ik het maakte.”

De Fashion Freak Show gaat op 2 oktober 2018 in Parijs. De tickets zijn al te koop.

Beeld: courtesy of Jean-Paul Gaultier/Fashion Freak Show

Dit artikel is eerder gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking door Marjolein Stormezand

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN