Iris van Herpen wint de Witteveen+Bos-prijs 2016

Weer sleept Iris van Herpen een prijs in de wacht: de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016. De organisatie noemt haar ‘een kunstenaar in de mode-industrie, wier creaties van grote innovatieve en sculpturale waarde zijn’. De ontwerpster ontvangt de prijs op donderdag 3 november in de Bergkerk in Deventer, waar tevens haar nieuwe tentoonstelling, ‘Iris van Herpen - Metabolic’, geopend zal worden.

Karin Sluis, algemeen directeur van Witteveen+Bos, licht toe: “De inspirerende wijze waarop Iris voor vernieuwing zorgt binnen de mode, door multidisciplinaire samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe materialen, maakt haar de terechte vijftiende winnaar. Zij combineert handwerk en technologie in haar maakproces, zoekt continu de dialoog tussen beide. Dat maakt haar werken uniek en grensverleggend. Met haar innovaties levert zij een bijdrage aan de verduurzaming van de mode-industrie."

Het is de eerste keer dat mode centraal staat bij de uitreiking van de Kunst+Techniek-prijs. “De huidige winnaar heeft echter zoveel raakvlak met de meer dan instrumentele toepassing van technologie op artistiek gebied, dat de jury unaniem besloot Iris van Herpen voor te dragen voor de prijs,” stelt de jury in het persbericht. “Mode is van grote maatschappelijke betekenis en speelt een dominante rol in onze visuele cultuur. Het is ook een domein waar veel misstanden zijn in het productieproces, bijvoorbeeld als het gaat om de milieubelasting en arbeidsomstandigheden. Het is daarom niet verwonderlijk dat de experimentele couture de blik richt op technologische innovatie. Wie weet is het over tien jaar de gewoonste zaak van de wereld om zelf thuis kleding te 3D-printen, op maat en naar eigen smaak, met behulp van duurzame grondstoffen. Het onderzoek dat Van Herpen doet naar nieuwe materialen is mogelijk de ‘disruptive’ factor die de mode-industrie kan helpen veranderen.”

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek is in 2001 ingesteld ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van ingenieursbureau Witteveen+Bos. Met deze oeuvreprijs wordt de waardering uitgedrukt voor ‘de relatie tussen kunst en techniek en de ontwerpende creativiteit die kunst en techniek gemeen hebben’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijftienduizend euro, een publicatie in boekvorm en een expositie in de Bergkerk in Deventer. De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt.

In juni won Iris van Herpen het Mode Stipendium 2016. FashionUnited sprak haar tijdens de prijsuitreiking. Lees ook: Iris van Herpen: “Mode Stipendium is erkenning"

Beeld: Jean Baptiste Mondino

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN