• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Iris van Herpen duikt in architectuur voor Naturalis in Leiden

Cultuur

Iris van Herpen duikt in architectuur voor Naturalis in Leiden

Door Tessa Guntlisbergen

28 aug. 2019

Het Naturalis Biodiversity Center, een natuurhistorisch museum in Leiden, opent deze week na een jaar opnieuw zijn deuren. Modeontwerpster Iris van Herpen ontwierp, in samenwerking met Neutelings Riedijk Architects, het gebouw en het interieur van het vernieuwde museum.

“We nodigden Iris van Herpen uit om het thema ‘biodiversiteit’ in een nieuw futuristisch licht te brengen en tegelijkertijd de grenzen tussen architectuur, mode, wetenschap en technologie te verleggen. Het was een inspirerende samenwerking, we zijn trots op het resultaat dat volledig in overeenstemming is met ons ontwerp van het nieuwe Naturalis,” aldus Michiel Riedijk, medeoprichter van Neutelings Riedijk Architects, in een persbericht.

Van Herpen ontwierp een ‘tapijt’ van driedimensionale structuren dat door het gehele gebouw, inclusief de negen tentoonstellingshallen, loopt en constant verandert. Het ontwerp beslaat een lengte van ruim een kilometer en werd gemaakt met een nieuwe constructietechniek, waarbij panelen werden gevormd uit een op maat gemaakt mengsel van “zand gespoten beton van klein korrelig wit marmer-aggregaat”, zo luidt het persbericht.

“De erosiedetails in rotsen, door de eeuwen heen gebeeldhouwd door water en de vereeuwigde mysterieuze schoonheid van fossielen bracht me ertoe om te draperen en te plooien met steen in plaats van zijde. Driedimensionale biomorfe patronen verstrengelen de binnen- en buitenkant van Naturalis, zoals de archeologie van een jurk,” voegt Van Herpen toe in de verklaring.

Van Herpen, die vaak wordt geprezen om het toepassen van 3D-printtechnologieën, staat bekend om de futuristische pasvormen in haar ontwerpen. Ze werkte al eerder samen met architecten, waaronder Philip Beesley en Benthem en Crouwel Architects.

Beeld: Daria Scagliola & Stijn Brakkee