Dries van Noten schenkt bedrag Cultuurprijs aan modeafdeling Antwerpse Academie

Dries van Noten heeft gisteravond in het Bernarduscentrum in Antwerpen de laatste provinciale Cultuurprijs ontvangen. De Belgische ontwerper werd gehuldigd omwille van zijn creativiteit en zakelijk succes in de mode.

De ontwerper laat in een reactie weten: “Ik ben zeer vereerd en erkentelijk dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen. Waardering in mijn eigen provincie en stad is uiteraard een fijn gevoel. Ik zou deze erkenning van creativiteit graag willen delen met de nieuwe generatie en daarom zou ik het geld verbonden aan de prijs willen schenken aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie om deze jonge creatieve mensen extra te ondersteunen.”

Gedeputeerde voor Cultuur en juryvoorzitter Luk Lemmens verklaart de keuze voor Dries Van Noten: “De keuze voor Dries Van Noten is een statement van de jury voor de erkenning van de modesector als culturele sector. Dries Van Noten is een prachtig voorbeeld van een ontwerper die de mode als ambacht overstijgt en verheft tot kunstvorm.”

De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen werd in 2005 ingesteld. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het cultureel gebeuren in de provincie. Aan de prijs is een geldbedrag van 7.500 euro verbonden. De prijs van de provincie Antwerpen is de laatste, aangezien het provinciebestuur vanaf 1 januari 2018 niet langer bevoegd zal zijn voor Cultuur. Daarom besliste de jury, bestaande uit Philip Heylen, Björn Siffer en Astrid Wittebolle (schepenen voor cultuur van Antwerpen, Mechelen en Turnhout), Prof. Dr. Annick Schramme (Universiteit Antwerpen) en Adriaan Raemdonck (galeriehouder en laureaat Cultuurprijs 2011) om een statement te maken en de modesector erkenning te geven als culturele sector.

Beeld: Provincie Antwerpen

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN