• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Voormalige Bpost-CEO was op de hoogte geheime afspraken krantencontract’

‘Voormalige Bpost-CEO was op de hoogte geheime afspraken krantencontract’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Beeld: Bpost

Dirk Tirez, de voormalig CEO van Bpost, was minstens sinds januari 2022 op de hoogte van de geheime afspraken rond het krantencontract dat het postbedrijf had. Dit meldt VRT News op basis van mailverkeer dat de redactie kon inzien.

Bpost ligt al langer onder een vergrootglas. Er vinden diverse onderzoeken plaats, onder andere naar wanpraktijken en verdachte overheidscontracten. Zo gaat het over het contract voor overheidssubsidies om kranten en tijdschriften rond te brengen in heel het land. Een interne audit toont aan dat er mogelijk een illegale deal was tussen Bpost en een concurrent die ook dat krantencontract wilde.

De interne audit toont aan, zo meldt VRT News, dat er een akkoord was tussen Bpost en kleinere verdeler PPP. Beide partijen waren kandidaat voor de overheidssubsidies om kranten rond te brengen. PPP trok zich op een moment terug, maar volgens de interne audit zou dit zijn gebeurd vanwege een deal waarbij PPP een deel van de krantenbezorging van Bpost voor haar rekening zou nemen. In ruil voor deze extra kranten die PPP mocht bezorgen, zou de partij zich terugtrekken voor de overheidssubsidies van het krantencontract. Het krantencontract zou Bpost jaarlijks 125 miljoen euro opleveren, aldus VRT News.

Dirk Tirez vertrok afgelopen december als CEO bij Bpost. Hij deed in oktober van vorig jaar al een stap opzij vanwege het interne onderzoek dat liep bij de post- en pakketverdeler.

Bpost