• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Verdere winstdaling voor Gerry Weber in H1

Verdere winstdaling voor Gerry Weber in H1

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Gerry Weber Group zag in de eerste helft van het lopende boekjaar de nettowinst naar 3 miljoen euro dalen, vergeleken met 21,9 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg daarentegen met 2,5 procent naar 443,6 miljoen euro, mede dankzij de groei van dochteronderneming Hallhuber.

Hallhuber boekte een stijging van bijna 23 procent, en droeg daarmee een bedrag van 91,7 miljoen bij aan de totaalomzet. De omzet werd niet alleen geholpen door nieuwe winkelopeningen, maar ook door een vergelijkbare omzetgroei van 6,3 procent.

De retailomzet groeide met 2,5 procent naar 206,4 miljoen euro, dankzij de opening van nieuwe winkels. De vergelijkbare omzet daalde echter met 6,7 procent als gevolg van een ‘negatieve markttendens’ alsmede door de veranderingen aan het merchandise- en voorraadbeheer onder het ‘Fit4Growth’ herstructureringsprogramma.

Ook de omzet uit groothandelsactiviteiten moest het ontgelden. Deze daalde met maar liefst 26,3 procent naar 145,6 miljoen euro als gevolg van het terughoudende gedrag van inkopers en het omzetten van groothandelsruimtes naar eigen retailruimtes. Toch steeg de brutomarge voor zowel de retail als de groothandel van 58,5 procent naar 60,9 procent dankzij de verbetering van de prijsniveaus.

Hoge kosten drukken winst

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde in het eerste halfjaar van 52,5 miljoen euro naar 29,9 miljoen euro als gevolg van aanhoudend hoge vaste lasten en de kosten verbonden met de uitbreiding van Hallhuber, die 6,6 miljoen euro bijdroeg aan het bedrijfsresultaat. Ook weet het bedrijf de daling aan de verminderde omzet van het kernassortiment van Gerry Weber, waar een hoge marge op berekend wordt.

CEO Ralf Weber zei tevreden te zijn met de vorderingen die in het afgelopen halfjaar gemaakt zijn. “De implementatie van ons ‘Fit4Growth’ programma loopt goed en naar verwachting. De eerste 21 van 103 winkelsluitingen zijn al afgerond, het compensatieplan voor het retailsegment en de administratieve functies op het hoofdkantoor zijn getekend en onze brutomarge toont tekenen van verbetering dankzij onze verbeterde merchandise- en voorraadbeheer systeem.” Toch waarschuwt Weber dat de rest van dit jaar en volgende jaar nog moeizaam zullen zijn.

Desondanks bevestigde het bedrijf de verwachte jaaromzet voor het lopende boekjaar tussen 890 en 920 miljoen euro. De brutowinst wordt geschat op 10 tot 20 miljoen euro.

Foto: Gerry Weber Facebook

Gerry Weber