Valentino bereikt 1 miljard omzetgrens

Modehuis Valentino heeft een ‘uitzonderlijk goed’ jaar achter de rug en heeft eerder dan verwacht de magische omzetgrens van 1 miljard euro bereikt. Het Italiaanse modehuis rapporteerde voor 2015 een omzetstijging van 48 procent naar 987 miljoen euro, en verwacht voor dit jaar weer twee-cijferige groei.

Toen het bedrijf in 2012 in handen kwam van Qatari investeringsgroep Mayhoola for Investments, werd het doel van 1 miljard euro binnen vijf jaar gesteld, maar dit is nu twee jaar eerder dan gepland gelukt. “Het bedrag van 1 miljard is symbolisch; het merk heeft nu een dimensie en kritische massa dat het niet eerder had, met aanzienlijke liquiditeiten en winstgevendheid,” zei CEO Stefano Sassi in een interview met WWD.

De winst steeg naar 180,2 miljoen euro, ten opzichte van 98,5 miljoen euro in 2014. De operationele winst bedroeg 104,4 miljoen euro, vergeleken met 43 miljoen euro het jaar ervoor.

Valentino bereikt 1 miljard omzetgrens

Groei in alle markten voor Valentino

Volgens Sassi groeide de omzet in alle markten. Europa, inclusief Italië, is met 40 procent van de totaalomzet de grootste markt van het merk. Noord-Amerika, met 25 procent ook een belangrijke markt, zag de omzet ook groeien.

De vergelijkbare omzet steeg met 20 procent. “Wisselkoersen hielpen mee, en we hebben vorig jaar ook 30 nieuwe winkels geopend,” zei hij. Retail vertegenwoordigt inmiddels 55 procent van de totaalomzet, met in totaal 160 eigen boetieks. Het komende jaar zullen er verdere openingen plaatsvinden in Londen, Duitsland, de Verenigde Staten, Japan, Korea en in het Midden-Oosten.

Accessoires zijn van groot belang voor het merk, en vertegenwoordigen 50 procent van de omzet. Herenmode groeit ook en vertegenwoordigt inmiddels tien procent van de omzet. Sassi ziet hierin nog veel groeimogelijkheden.

Ondanks de positieve berichten is het modehuis nog niet van plan zijn lang-verwachte beursgang te maken. Daarvoor zijn de marktomstandigheden te ongunstig, aldus Sassi. “Er zal geen beursgang zijn voor 2017,” zei hij. Dat deze uiteindelijk komt, staat in ieder geval wel vast.

Voor het komende jaar wilde Sassi geen definitieve uitspraken doen, maar hij zei wel dat hij weer een twee-cijferige omzetgroei verwacht.

foto 1: Valentino s16
foto 2: Valentino hw15/16

 

Related Products

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN