• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Unizo ziet grote toename in e-commerce, vraagt om eerlijker speelveld

Unizo ziet grote toename in e-commerce, vraagt om eerlijker speelveld

Door Georgia Oost

bezig met laden...

Scroll down to read more

Uit het nieuwe E-commercerapport van Unizo blijkt dat 91 procent van de handelaars in zowel food als non-food online aanwezig zijn, met een website of sociale media, zo wordt vermeld in een persbericht. Hiervan verkoopt 55 procent momenteel ook rechtstreeks online, en 70 procent van de handelaren leggen zich toe op social selling.

Ondanks de groei blijven er nog steeds handelaren die weigeren over te stappen op online verkoop, aldus het persbericht: “Ondanks de sterke vooruitgang hebben we dus nog heel wat sensibiliserings- en ondersteuningswerk voor de boeg, om nóg meer zelfstandige handelaars aan de online verkoop te krijgen”, aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, in het persbericht. “We blijven daar ook volop op inzetten. Zo hebben we momenteel volop de intakegesprekken lopen voor de individuele begeleidingstrajecten op vlak van e-commerce waar we vanaf januari mee starten. Met de steun van Vlaams minister van werk Hilde Crevits, die hiervoor de nodige middelen vrijmaakte, en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.”

Hoewel veel handelaren hetzelfde online pad bewandelen, blijkt het toch een hele opgave te zijn qua tijd en energie, zeker in combinatie met het runnen van een fysieke winkel. Daarnaast vergt het ook heel wat verschillende, voor handelaars vaak nieuwe vaardigheden, zoals wervende copywriting, aantrekkelijke online productpresentaties, de logistiek van het verpakken en verzenden, en meer — terwijl 1 op 4 er voorlopig geen euro extra aan overhoudt, aldus het persbericht. De helft van alle zelfstandige handelaars verwacht volgend jaar wel een stijging van de online omzet.. Daarom vraagt Unizo om een eerlijke behandeling van alle e-commercespelers: “Laat grote e-commercespelers hier ook belastingen betalen, waardoor de belastingdruk op onze ondernemers kan verlagen. Zorg er ook voor dat zij zich aan onze garantiewetgeving moeten houden, de regels van het retourrecht moeten naleven en ook de milieuverplichtingen nakomen. Dat zijn allemaal zaken waar niet-Europese spelers nu helemaal geen rekening mee moeten houden,” aldus van Assche. “Het minste wat we hier vragen is een gelijk speelveld voor al wie bij ons aan e-commerce doet.”

Beeld: Unsplash

UNIZO