Het Zwitserse luxeconcern Richemont waarschuwde woensdag dat de jaarwinst met meer dan een derde zou dalen als gevolg van verliezen op derivaten en dergelijke financiële producten.

Het bedrijf probeerde wisselkoersrisico’s in te dekken met diverse financiële instrumenten, maar zei dat de jaarwinst als gevolg naar verwachting met 36 procent zal dalen. Analisten zeiden dat de daling het concern zo’n 600 miljoen euro zou kosten. Richemont had een netto jaarwinst van 1,95 miljard euro voorspeld.

Net als luxeconcerns LVMH en Kering heeft Richemont te kampen met ongunstige wisselkoersen. De stijging van de Zwitserse franc leidde tot hogere kosten voor de productie van de luxehorloges van het bedrijf, en de zwakkere euro - die het bedrijf gebruikt voor de boekhouding - heeft ook tot verliezen geleid.

Toch waren analisten niet al te zeer onder de indruk van de winstwaarschuwing. De markten net zo min. Aandelen van Richemont daalden met slechts 1,4 procent. Volgens Richemont heeft de verwachte daling geen materieel effect op de kasstroom van het bedrijf, dat eind maart 5,4 miljard euro bedroeg. Ook analisten hebben vertrouwen in de balans van het bedrijf, schrijft de Wall Street Journal.

Richemont zei ook dat de verkoop van Net-a-Porter in de resultaten van 2015 zal worden opgenomen als ‘gestaakte activiteiten. Vorige maand maakte het bedrijf bekend dat Net-a-Porter zou fuseren met de Italiaanse online moderetailer Yoox.

Zonder de verkoop van Net-a-Porter meegerekend verwacht Richemont een jaaromzetstijging van 4 procent, 1 procent minder dan vorig jaar toen Net-a-Porter nog wel werd meegerekend. Het concern zal de jaarcijfers op 22 mei bekend maken.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN