Ralph Lauren noteert flink verlies in FY2017

Ralph Lauren blijft lijden onder een ongunstige markt. Lagere consumentenuitgaven en toenemende concurrentie zorgden er in het afgelopen boekjaar 2017 voor dat het Amerikaanse modebedrijf haar omzet met 10 procent zag dalen naar 6,7 miljard dollar (6,01 miljard euro). In het vierde kwartaal kwam de omzet 16 procent lager uit, de negende kwartaalomzetdaling op een rij. Dat maakte Ralph Lauren Corp donderdag bekend.

“Het retaillandschap is tegenwoordig dynamischer dan ooit, maar in dit milieu blijft ons merk een van de meest erkende en geliefde merken over de hele wereld,” stelt voorzitter en CCO Ralph Lauren in een persbericht. “Ik ben erg enthousiast over de samenwerking met Patrice Louvet, die in juli aantreedt als CEO, waarmee we onze evolutie doorzetten.”

Ralph Lauren boekt omzetdaling en verlies in FY17

De totale omzetdaling van 10 procent kwam voort uit zwakke prestaties bij zowel groothandels- als retailactiviteiten. In dat eerste segment daalde de omzet over het gehele boekjaar met 15 procent naar 2,8 miljard dollar (2,51 miljard euro) als gevolg van dalende verkopen in Noord-Amerika. De omzet uit retailactiviteiten daalde met 6 procent naar 3,7 miljard dollar (3,32 miljard euro).

In het boekjaar kwam Ralph Lauren’s brutowinst uit op 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro). Het operationele verlies, inclusief herstructurerings- en overige kosten van 770 miljoen dollar (691 miljoen euro), bedroeg 95 miljoen dollar (85 miljoen euro). Het modebedrijf rapporteerde in het groothandelssegment een operationele winst van 659 miljoen dollar (591 miljoen euro). In het retailsegment bedroeg de operationele winst 145 miljoen dollar (130 miljoen euro).

Het nettoverlies kwam in FY17 uit op 99 miljoen dollar (88,8 miljoen euro), of 1,20 dollar (1,08 euro) per aandeel. Exclusief herstructurerings- en overige kosten rapporteerde Ralph Lauren een nettowinst van 477 miljoen dollar (428 miljoen euro), of 5,71 dollar (5,12 euro) per aandeel.

Omzet Ralph Lauren daalt met 16 procent in Q4

Ook in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2017 waren de cijfers allerminst positief. De omzet daalde met 16 procent, of 12 procent bij constante wisselkoersen, naar 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). De internationale omzet daalde met 9 procent, terwijl de omzet uit activiteiten in Noord-Amerika daalde met 21 procent.

Ralph Lauren noteert flink verlies in FY2017

De omzet uit de groothandelsactiviteiten daalde met 17 procent naar 777 miljoen dollar (696,7 miljoen euro), te wijten aan de strategische vermindering van leveringen in Noord-Amerika om de kwaliteit van verkopen te verbeteren en overmaat van voorraad in te dammen. De omzet uit retailactiviteiten kwam uit op 745 miljoen dollar (667,8 miljoen euro), een daling van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. De daling is volgens het concern met name toe te schrijven aan verminderde verkopen.

De brutowinst bedroeg in het vierde kwartaal 819 miljoen dollar (734 miljoen euro). Ralph Lauren noteerde in die periode een operationeel verlies van 268 miljoen dollar (240 miljoen euro) en het nettoverlies kwam uit op 204 miljoen dollar (182,9 miljoen euro), of 2,48 dollar (2,22 euro) per aandeel.

Ralph Lauren noteert flink verlies in FY2017

Ralph Lauren verwacht verdere omzetdaling voor FY18

Op basis van de behaalde resultaten, verwacht Ralph Lauren dat de omzet in het boekjaar 2018 zal dalen met een percentage tussen de 8 en 9. Het operationele marge komt naar verwachting uit op een percentage tussen de 9 en 10,5.

“Fiscaal 2017 was een belangrijk jaar waarin we de basis van ons bedrijf versterkte. Dit werk zal doorgaan in fiscaal 2018 waarin we ons richten op het versterken van ons merk, het verbeteren van het rendement op investeringen en het creëren van waarde voor aandeelhouders. Het team en ik kijken uit naar het verwelkomen van Patrice, aangezien we dit belangrijke werk voortzetten en de vraag naar het bedrijf terugbrengen,” zegt CFO Jane Nielsen in een persverklaring.

Ralph Lauren voert al enige tijd een turnaround door, die de kosten moet reduceren. Zo maakte het bedrijf eerder deze week bekend Patrice Louvet de nieuwe CEO wordt. Ook werden al verschillende zwak presterende winkels gesloten, waarbij ook werd gesneden in het personeelsbestand. Hierdoor daalden algemene- en verkoopkosten in het vierde kwartaal met 15 procent.

Beeld: Ralph Lauren Facebook

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN