• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Nike schrapt wereldwijd 1.400 banen

Nike schrapt wereldwijd 1.400 banen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Nike gaat herstructureren. In lijn met de nieuwe plannen om zich meer in te zetten op productontwikkeling om concurrentie van merken als Adidas en Under Armour te verminderen, snijdt de Amerikaanse sportmoderetailer in 2 procent van haar werknemersbestand. Dat maakte CEO Mark Parker donderdag bekend, zo melden diverse media.

Daarmee verliezen wereldwijd zo’n 1.400 werknemers van Nike hun baan. Aan het einde van boekjaar 2016 in mei telde het sportmerk in totaal 70.700 medewerkers.

“Nike’s leiderschap en de organisatorische veranderingen zullen de strategische uitvoering stroomlijnen en versnellen,” stelt het bedrijf in een verklaring. “De wijzigingen resulteren naar verwachting in een algehele vermindering van ongeveer 2 procent van het wereldwijde personeel van Nike.”

Nike snijdt in 2 procent van haar werknemersbestand

Reden voor het verkleinen van het personeelsbestand is de flinke concurrentie van Adidas en Under Armour waarmee Nike momenteel te maken heeft. Het sportmerk wil daarom de ontwikkeling van nieuwe producten versnellen, maar vermindert tegelijkertijd het aantal sneakermodellen dat per kwartaal wordt aangeboden.

Verder gaat Nike zich sterker richten op de belangrijkste groeisteden van het merk. Dat zijn voor nu New York, Londen, Berlijn, Parijs, Milaan, Barcelona, Beijing, Shanghai, Tokyo, Los Angeles, Seoul en Mexico-Stad.

Hoewel maatregelen voor kostenbesparing praktisch zijn voor elk bedrijf, kwamen die van Nike als een verrassing. Het afgelopen fiscale jaar boekte de sportartikelenproducent namelijk een flinke groei. In het derde kwartaal van het huidige boekjaar rapporteerde Nike een omzet van 7,7 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 7 procent. De verwaterde winst per aandeel steeg in datzelfde kwartaal met 24 procent.

“Om ons leiderschap uit te breiden en de volgende groeifase van Nike te bereiken, leveren we een onophoudelijke stroom van innovatie door prestaties en stijl, waardoor de snelheid in de gehele bedrijfstak wordt verhoogd en meer verbinding wordt gecreëerd met de consument,” zei CEO Parker al bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers.

Nike verwacht dat in 2020 zo’n 80 procent van de totale omzet wordt gerealiseerd in de twaalf nieuwe kernsteden.

Beeld: Nike Facebook

Nike