Nettoverlies Hema met 50 procent afgenomen in Q1

Hema heeft in het eerste kwartaal van het huidige boekjaar een lichte stijging in de omzet gezien. De verkoop bij de keten steeg met 2,8 procent naar 291,4 miljoen euro. “Niet alleen zijn onze verkoop en operationeel resultaat gestegen, we hebben ook ons nettoverlies substantieel verminderd,” aldus CEO Tjeerd Jegen in het kwartaalverslag.

Beweeg over de grafiek om meer te weten te komen.

De omzettoename werd gedreven door de opening van nieuwe winkels en hogere online verkoop. Online nam de verkoop met 25 procent toe in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij gelijk aantal winkels nam de omzet licht af met 1,1 procent, voornamelijk door het weer in het eerste kwartaal. Kleding werd 7,4 procent meer verkocht, huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging gingen 2,5 procent vaker over de toonbank. De verkoop van voedsel nam af met 1,9 procent.

Het EBITDA steeg met 10,8 procent naar 19,5 miljoen euro. Door het verbeterde resultaat kon Hema het nettoverlies reduceren naar 6 miljoen euro. Het nettoverlies ligt hiermee meer dan de helft lager dan in het eerste kwartaal van het financiële boekjaar 2017.

Internationaal gezien is de omzet van Hema overal gestegen, alleen in thuisland Nederland was een kleine afname te zien van 0,3 procent. In Nederland behaalde de keten een omzet van 217,3 miljoen euro en het land is daarmee nog steeds de grootste markt voor Hema. Op de tweede plek komen België en Luxemburg met een omzetstijging van 8,1 procent naar een bedrag van 36,1 miljoen euro. Frankrijk behaalde een omzet van 27 miljoen euro door een toename van 18,9 procent en Duitsland zag de omzet toenemen met 17,5 procent naar 4,7 miljoen euro. In het laatste land wil Hema de expansie versnellen, zo is te lezen in het verslag. De overige landen waarin de keten aanwezig is, behaalde gezamenlijk een omzet van 6,3 miljoen euro door een omzetstijging van 16,7 procent. In 2018 wil Hema 25 tot 30 winkels openen buiten de Benelux.

Naast de presentatie van de resultaten, gaat Hema ook in op de speculaties rondom een verkoop van de keten in het verslag. De laatste tijd verschenen er veel berichten over mogelijke verkopen die ook weer afgeketst zijn. Hema bleef in die tijd stil en ook in het verslag wordt weinig commentaar gegeven: “Zoals eerder aangekondigd gaan we verder met het onderzoeken van strategische alternatieven voor de toekomst van Hema samen met Lion Capital en we zullen verdere aankondigen doen als er een beslissing is genomen.”

Beeld: Hema

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN