Voor 73,9 procent van de werknemers van V&D is het inleveren van loon zelfs niet onder voorwaarden bespreekbaar. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV Handel. In totaal hebben 958 werknemers meegedaan; hiervan is 27,9 procent geen vakbondslid, 69,5 procent lid van de FNV en 2,6 procent lid van een andere vakbond.

Niels Suijker, bestuurder FNV Handel laat weten dat het onderzoek werd gedaan om een uitspraak van V&D ‘dat de meerderheid van het personeel wel bereid was tot een loonoffer’ te kunnen toetsen. “Ik denk dat we met deze enquête hebben aangetoond dat er geen draagvlak is voor een loonoffer én dat niet-vakbondsleden vrijwel dezelfde mening hebben als onze leden,” aldus Suijker.

Werknemers geven aan door een loonoffer het hoofd niet meer boven water te kunnen houden, maar ook de onzekerheid over de toekomst en de hoogte van een eventuele WW-uitkering speelt een grote rol. Een meerderheid van de ondervraagden is wel bereid tot een andere maatregel, hoewel 27,4 procent aangeeft geen enkel alternatief bespreekbaar te vinden. Slechts 7,1 procent noemt zelf ‘het inleveren van loon’ een mogelijkheid. Alternatieve maatregelen variëren van een vrijwillige vertrekregeling voor oudere medewerkers (43 procent) tot het inleveren van een vakantiedag (33,0 procent) of (tijdelijk) meer uren werken voor hetzelfde loon (4,8 procent). Meer dan de helft van alle respondenten, zo’n 52 procent, geeft aan dat het vertrouwen in V&D na de georganiseerde personeelsbijeenkomsten is afgenomen.

Het loonoffer van 5,8 procent is een van de maatregelen die V&D wil doorvoeren om 10 miljoen euro te besparen. In februari diende er een kort geding dat was aangespannen door de vakbonden, om de maatregel tegen te houden. De rechter gaf de vakbonden gelijk. V&D spant een spoedappèl aan tegen de uitspraak, dat dient op 27 mei.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN