De Amerikaanse modegroep Gap Inc waarschuwde dat de winst dit jaar zou dalen als gevolg van de sterke dollar en late leveringen in verband met verstoringen in de havens aan de westkust van de Verenigde Staten. Dalende omzet bij het merk Gap, dat kampt met afnemende populariteit, draagt ook bij aan het ongunstige resultaat.

Ondanks het negatieve bericht stegen de aandelen met 3 procent dankzij het nieuws dat Gap een programma voor het terugkopen van aandelen heeft goedgekeurd.

Gap verwacht dat de winst als gevolg van de sterke dollar met ongeveer 16 cent per aandeel zal dalen. Het bedrijf genereert zo'n 22 procent van de totaalomzet in het buitenland. Volgens Reuters, verwacht men dat de dollar dit jaar met bijna 10 procent zal stijgen dankzij het herstel van de Amerikaanse economie. Vorig jaar steeg de dollar met 13 procent.

In een poging het Gap merk nieuw leven in te blazen besloot het concern de functie van creatief directeur te schrappen en heeft nu de rol van executive vice president van product design en ontwikkeling geïntroduceerd. Wendi Goldman, voorheen mede-voorzitter van Victoria's Secret, is tot deze functie benoemd.

Gap verwacht in 2015 een jaarwinst van 2,75 tot 2,80 dollar per aandeel (2,45 tot 2,50 euro), lager dan de 2,81 dollar die analisten volgens Reuters hadden voorspeld.

Het afgelopen boekjaar rapporteerde het bedrijf een winst van 2,87 dollar per aandeel. De nettowinst steeg met 4 procent naar 319 miljoen dollar (284,8 miljoen euro), terwijl de omzet met 2,8 procent groeide naar 4,71 miljard dollar (4,2 miljard euro). De vergelijkbare omzet steeg met 2 procent.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN