French Connection boekt verlies na teleurstellend eerste halfjaar

Het eerste halfjaar van French Connection was al teleurstellend, en ook de jaarcijfers voor 2015 zullen niet rooskleurig zijn. Als gevolg van de teleurstellende resultaten in de eerste 6 maanden komt het operationele verlies uit op 4,7 miljoen pond (5,9 miljoen euro). Wanneer de kosten voor winkelsluitingen en investeringen niet worden meegerekend komt het totale verlies uit op 3,5 miljoen pond (4,4 miljoen euro). Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van het merk.

Voorzitter en CEO Stephen Marks laat in een reactie weten: “Over het gehele jaar zijn de prestaties teleurstellend geweest door het slechte eerste half jaar, maar de verbetering die we hebben ingezet in het tweede halfjaar en in het nieuwe financiële jaar laat zien dat we zeker weten de goede kant op gaan. De reactie op de collecties van dit jaar zijn tot dusver goed en laten zien dat we weer on track zijn. We zitten nog vroeg in het jaar en hebben nog ontzettend veel werk te doen om de groep weer winstgevend te maken, maar ik geloof dat alle acties die we nu ondernemen ons na lange tijd verder zullen brengen.”

Slechte eerste halfjaar voor French Connection nekt jaarcijfers

Het bedrijf sloot 13 slecht presterende winkels gedurende boekjaar 2015, waaronder 6 winkels in het Verenigd Koninkrijk en Europa, en 7 winkels in de Verenigde Staten. Tevens werden er operationele en personeelswijzigingen doorgevoerd, zowel in design als merchandising, waardoor het tweede half jaar betere resultaten opleverde. De totale omzet was 8 procent lager dan vorig jaar, en zelfs 8,7 procent lager bij wisselkoerscorrecties. Volgens French Connection is de daling te wijten aan de winkelsluitingen, slechte retailresultaten in het eerste halfjaar en een daling van de groothandel in de Verenigde Staten.

De omzet van de groep was 10,6 procent lager dan vorig jaar, en bij wisselkoerscorrecties kwam dat dalende percentage uit op 10 procent. Die daling was eveneens het gevolg van de slecht presterende winkels en een negatief resultaat bij een gelijkblijvend aantal winkels in het eerste half jaar. In de regio ‘Europa/Verenigd Koninkrijk daalde de omzet met 6,4 procent, maar in het tweede half jaar werd een ‘significante verbetering’ gerapporteerd van 2,4 procent. Dat was het gevolg van een stijgende verkoopprijs, die overigens wel gecompenseerd werd met promotionele activiteiten en verbeterde ontwerpen en merchandising uit het eerste half jaar.

French Connection boekt verlies na teleurstellend eerste halfjaar

In de tweede helft van het jaar kwam de retailbrutomarge uit op 57,3 procent met een toenemende marge van 110 basispunten. Het onderliggende verlies in retail van 15,6 miljoen pond (19,9 miljoen euro) daalde 4,3 miljoen pond (5,4 miljoen euro) ten opzichte van vorig jaar. De daling was vooral te wijten aan slechte prestaties in de retaildivisie in het eerste halfjaar. De e-commerce omzet was goed voor 23 procent van de omzet van de gehele retailverkoop van de groep, die ook in lijn is met de totale omzet voor 2015.

De groothandelomzet kwam 4,5 procent lager uit dan vorig jaar, en zelfs 7 procent lager bij wisselkoerscorrecties. De omzet uit regio Europa/Verenigd Koninkrijk stijgt, maar regio’s Verenigde Staten en ‘Rest van de wereld’ blijven uitdagend. De groothandelmarge van 32,2 procent was nagenoeg gelijk als gevolg van 200 basispunten.

De inkomsten van de groep worden nog steeds voor 74 procent vertegenwoordigd door Europa/Verenigd Koninkrijk. De combinatie van retail en groothandel in de regio leidde tot een daling van 2,4 miljoen pond (3 miljoen euro). Ook in de Verenigde Staten daalden de resultaten met 1,8 miljoen pond (2,3 miljoen euro). De netto-inkomsten uit wereldwijde licenties bedroegen 7,3 miljoen pond (9,3 miljoen euro), mede dankzij een vijfjarige verlenging van de meubilair-licentie met DFS.

De toekomst van French Connection zal er wellicht nog beter uit gaan zien dankzij de nieuwe CFO: Lee Williams is benoemd tot group finance director. Hij vervangt Adam Castleton, die het bedrijf afgelopen zomer heeft verlaten. Williams komt van het Britse Asos, waar hij eveneens een leidende positie had op de financiële afdeling als directeur Financiën. Hij zal vanaf 4 april werkzaam zijn in zijn nieuwe functie.


 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN