• Home
  • Nieuws
  • Business
  • FNG centraliseert kledingvoorraden in Nederland

FNG centraliseert kledingvoorraden in Nederland

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Belgische modegroep FNG, moederbedrijf van merken als Brantano, Miss Etam en Claudia Sträter, verhuist binnenkort al haar kledingvoorraden naar Nederland en brengt deze onder in een geautomatiseerd magazijn in Zoetermeer. De centralisering van de voorraden is volgens de groep een manier om een hoop kosten te besparen. Dat meldt De Tijd.

Het magazijn in Zoetermeer, vlakbij Rotterdam, fungeerde aanvankelijk als magazijn van dochtermerk Miss Etam alleen. De bergplaats functioneert voor het grootste deel automatisch op basis van computersystemen die bepalen welke kledingstukken naar welke winkels gaan, legt medeoprichter Manu Bracke uit tegenover De Tijd. Door het technologische gemak werken in het magazijn slechts dertig vaste medewerkers, die met name toezicht moeten houden en moeten ingrijpen wanneer iets fout gaat. De opslagplaats kan volgens FNG CEO Dieter Penninckx jaarlijks zo’n 30 miljoen kledingstukken verwerken.

FNG centraliseert voorraden in Nederland: “Goedkoper en efficiënter”

Met de overname van de verschillende modeketens, werden de voorraden van FNG verspreid over diverse kleine bergplaatsen in Nederland en België. Sinds afgelopen juni zijn de kledingstukken van de dochtermerken CKS en Fred & Ginger al ondergebracht in het voormalige Miss Etam-magazijn in Zoetermeer en binnenkort komt de rest erbij. Op deze manier hoopt FNG kosten te kunnen besparen. “In Nederland kan FNG veel goedkoper en efficiënter werken. Op drukke momenten kunnen we onze dertig vaste werkkrachten versterken met zestig uitzendkrachten. In heel drukke periodes werken hier honderd tijdelijken. Dat regelen in België zou veel moeilijker zijn,” aldus Bracke tegenover De Tijd.

Daarnaast is ook de soepelere arbeidsregeling in Nederland een reden voor de centralisatie van de voorraden in Zoetermeer. “Hier wordt al jaren probleemloos tot 23:00 uur gewerkt, zodat onze klanten tot 22:00 uur kunnen bestellen en hun pakketje de dag nadien al thuis geleverd krijgen,” zegt Bracke.

Als enige van de negen FNG-dochters blijft de Belgische formule Brantano met haar voorraden in eigen land, in het al bestaande magazijn in Erembodegem. In die opslag werken zo’n zestig mensen.

Met de beslissing tot centralisatie van de kledingvoorraden laat FNG opnieuw zien hoe het wil groeien en kosten wil besparen. Hoewel het bedrijf in 2016 nog een verlies van 2,8 miljoen euro leed op een omzet van 460 miljoen euro, was dit in de eerste helft van 2017 2,8 miljoen euro winst op een omzet van 228,4 miljoen. De groep, opgericht in 2003 door Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke, heeft momenteel zo’n 3.000 mensen in dienst in de 500 winkels waarover het beschikt.

Beeld: Miss Etam Facebook

Video credit: De Tijd

Brantano
FNG
FNG Group
Miss Etam