Financieringskosten houden Hema in het rood in 2017

Het verlies is bij Hema het afgelopen jaar opgelopen naar 30,9 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarrapport van de keten. Tegelijkertijd steeg de omzet van het bedrijf in 2017 naar nieuwe hoogtes, een recordomzet van 1,235 miljard euro.

“We kunnen terugkijken op een sterk jaar waarin we veel hebben bereikt. Zo hebben we in de Benelux onze kleine winkels ingericht volgens het internationale winkelconcept en zijn we een pilot begonnen voor onze grote winkels. Daarnaast hebben we niet eerder zo veel winkels buiten Nederland geopend,” aldus CEO Tjeerd Jegen van Hema in het rapport. “Over het hele jaar hebben we echter nog wel een nettoverlies gerapporteerd. Dit komt voor een groot deel door eenmalige financieringslasten en kosten die we hebben gemaakt voor het onderzoeken van onze strategische opties. Zonder deze kosten zou het verlies in 2017 minimaal zijn.” De eenmalige lasten komen neer op 23 miljoen euro het afgelopen boekjaar. Het nettoverlies van Hema is de afgelopen jaren al flink afgenomen. In 2015 rapporteerde het bedrijf nog een verlies van 72,5 miljoen euro.

Groei Hema voornamelijk in Duitsland en Frankrijk in 2017

Het afgelopen boekjaar behaalde Hema een omzetgroei van 3,5 procent. Dit is iets lager dan de groei van 4,7 procent die vorig jaar over 2016 werd gerapporteerd. Bij gelijk aantal winkels steeg de omzet met 2,1 procent. Volgens Hema is de omzetstijging te danken aan de netto toename van het winkelbestand met 15 winkels en meer leveringen aan franchisenemers. In alle categorieën waarin Hema producten en diensten aanbiedt is de omzet toegenomen afgelopen jaar. Huishoudelijke artikelen en persoonlijke verzorgingsproducten zagen de grootste stijging, 6,6 procent. Omzet uit kleding nam toe met 2,6 procent en de voedselafdelingen zagen een lichte stijging van 0,4 procent. Ook een breed schoolspullenassortiment en het loyaliteitsprogramma ‘Meer Hema’ heeft volgens het bedrijf de omzet gestuwd in 2017.

Nederland blijft de meeste omzet genereren voor Hema, het afgelopen jaar kwam dit neer op 935,4 miljoen euro. In Nederland werd een kleine omzetstijging gerapporteerd van 0,8 procent. België en Luxemburg zijn gezamenlijk de tweede grootste markt van de keten met een omzet van 148,3 procent miljoen euro door een stijging van 3,6 procent. Frankrijk zag een stijging van 20,4 procent naar 109,3 miljoen euro, Duitsland rapporteerde een omzet van 17,1 miljoen euro door een stijging van 23,9 procent. Volgens Hema is de omzetgroei bij de oosterburen te danken aan succesvolle winkelopeningen in Keulen en Frankfurt. De overige landen waarin Hema aanwezig is steeg de omzet met bijna 50 procent tot een bedrag van 25,4 miljoen euro.

Hema behaalt opnieuw recordomzet

Vorig jaar werd bekend dat Hema strategische opties aan het onderzoeken is. Onder deze opties kan een verkoop vallen. Woensdag werd door het Financieele Dagblad bericht dat er nog twee mogelijke kopers in de running zijn voor de keten, maar dat verschillende redenen de koop nog dwarsbomen. FashionUnited heeft contact gezocht met Hema betreft de berichtgeving van het FD, maar tot op heden nog geen reactie ontvangen.

Beeld: Hema website

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN