• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Belgische economie krijgt flinke tik: krimp van 12 procent in tweede kwartaal

Belgische economie krijgt flinke tik: krimp van 12 procent in tweede kwartaal

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Belgische economie heeft een behoorlijke klap gekregen van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van het jaar kromp deze met 12,1 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor, zo meldt de Nationale Bank. Van de verschillende bedrijfstakken werkte de detailhandel de krimp het meest in de hand, met een bijdrage aan de bbp-groei van -3,4 procentpunt.

De inzakkende economie heeft deels te maken met een dalende vraag vanuit Belgische huishoudens. Deze besteedden in het tweede kwartaal 12,7 procent minder dan in het eerste. Zowel duurzame als niet-duurzame consumptiegoederen werden aanzienlijk minder aangeschaft: respectievelijk 11,4 en 11,5 procent. Wel lijkt het erop dat er relatief veel lokaal werd aangeschaft. De Belgische invoer daalde met min 13,9 procent sterker dan de uitvoer, met min 13,3 procent. Deze ontwikkeling had dan weer een positief effect op het bbp.

De werkgelegenheid daalde met 0,8 procent, wat neerkomt op een verlies van 39.200 banen. Vooral werknemers in loondienst met tijdelijke contracten kregen het zwaar te verduren, en dan in het bijzonder binnen de horeca en uitzendbureaus. Onder zelfstandigen bleef de werkgelegenheid redelijk stabiel.

NATIONALE BANK