• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Amazon aandeelhouders willen focus op ethiek, maar Amazon verwerpt voorstellen

Amazon aandeelhouders willen focus op ethiek, maar Amazon verwerpt voorstellen

Door Marthe Stroom

loading...

Business

Orderverwerkingslijn in een logistiek centrum van Amazon. Beeld: Amazon

Amazon heeft zijn eigen record overtroffen door tijdens de jaarvergadering achttien voorstellen van aandeelhouders af te wijzen. Dat meldt Fashionnetwork. In 2022 wees Amazon nog vijftien voorstellen af toen beleggers die specifiek zich richten op milieu, maatschappij en bestuur (ESG) aandrongen op veranderingen.

De voorstellen van destijds gingen over veranderingen variërend van de rechten van magazijnmedewerkers, vakbondsrechten, beloning van mannen en vrouwen en normen voor dierenwelzijn.

Dit keer stelde Activistische belegger Tulipshare, die zo’n 7000 dollar (6527 euro) aan Amazon aandelen bezit, een onafhankelijke audit van de magazijnen van de retailer voor, omdat de Amerikaanse Occupational Safety and Health Administration overtredingen in de magazijnen heeft vastgesteld.

Voorstellen van aandeelhouders hebben meer dan vijftig procent van de aandeelhoudersstemmen nodig om te winnen, maar Amazon is niet verplicht ze aan te nemen.

Antoine Argouges, CEO van Tulipshare, zei in een aan Fashionnetwork gemailde verklaring dat zijn bedrijf om bijeenkomsten met Amazon zal blijven vragen.

Eind 2022 riskeerde Amazon wegens oneerlijke concurrentie nog een miljardenboete van de EU. Hier kwam het met beloftes over verbetering van de praktijken onderuit.

Amazon